Franse miljardair Drahi koopt veilinghuis Sotheby's

©BELGAIMAGE

De twee grootste veilinghuizen van de wereld zijn nu in handen van een Franse miljardair.

De nieuwe eigenaar van Sotheby's is Patrick Drahi, de oprichter van het Franse telecom- en kabelconcern Altice Europe. Via zijn bedrijf BidFair USA betaalt de Franse miljardair 3,7 miljard dollar (3,3 miljard euro) voor het internationaal bekende veilinghuis. Behalve een puissant rijke ondernemer is de 55-jarige Drahi ook een kunstverzamelaar. Hij laat weten al lange tijd 'klant en bewonderaar' van het veilinghuis te zijn.

Telecommiljardair Patrick Altice (55): de nieuwe eigenaar van veilinghuis Sotheby's. ©AFP

Door de overname verdwijnt Sotheby's na 31 jaar van de beurs van New York. Aandeelhouders krijgen 57 dollar per aandeel. Dat is ruim 20 dollar meer dan de 35,52 dollar waarmee het aandeel, dat het afgelopen jaar wel 40 procent van zijn waarde verloor, vrijdagavond sloot. Het aandeel steeg maandag 60 procent.

Sotheby's  werd in 1744 in Londen opgericht. In 1955 opende ook een New Yorkse vestiging en inmiddels zijn er tien locaties waar de onderneming voornamelijk kunstveilingen organiseert. Twee jaar geleden werd het Chinese bedrijf Taikang Life Insurance de grootste aandeelhouder van Sotheby's. Het verzekeringsbedrijf van Chen Dongsheng, aangetrouwde familie van de Chinese leider Mao, verdrong toen het hedgefonds Third Point van de Amerikaanse beleggersactivist Daniel Loeb naar de tweede plaats. 

Loeb trad in 2014 toe tot het kapitaal van Sotheby's en zette de boel meteen op stelten. Sotheby's moet zich al jaren tevreden stellen met een plaats in de schaduw achter Christie's. In een keiharde brief bij zijn instap verweet Loeb de leiding van Sotheby's dat het bedrijf de digitale boot volledig had gemist in zijn krachtmeting met Christie's. De stampei van Loeb resulteerde onder meer in de vervanging van CEO William Ruprecht door Tad Smith.

Vertrouwen

De nieuwe Franse eigenaar is niet van plan om iets te veranderen bij het veilinghuis. 'Ik heb het volste vertrouwen in het huidige management', zegt hij. Drahi doet de investering naar eigen zeggen voor zijn gezin. In een communiqué verzekert hij dat de telecom- en mediasector zijn prioriteit blijft, en dat hij Altice zal blijven leiden. Altice realiseerde in 2018 een omzetdaling van 3,5 procent tot 14 miljard euro, ondanks een sterke stijging van het aantal abonnees, zowel vast als mobiel. 

Met de verkoop van de nummer twee in de markt zijn alle grote veilinghuizen in handen van steenrijke ondernemers. Het van oorsprong Britse veilinghuis Phillips behoort tot de Russische groep Mercury. Bonhams werd vorig jaar verkocht aan de private-equitygroep Epiris. De marktleider Christie's wordt sinds 1998 gecontroleerd door Artemis, de holding van de Franse miljardair François Pinault.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud