Gedragscode en veiligheidsmatrix sleutel voor herstart evenementen

In de anderhalvemetermaatschappij zullen evenement er anders uitzien, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. ©BELGA

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) werkte met de evenementensector een relanceplan uit. De bedoeling is om evenementen gecontroleerd en gefaseerd te kunnen opstarten.

De evenementensector staat te trappelen om opnieuw te kunnen starten. Maar om dat veilig te kunnen doen zijn tal van afspraken nodig. 'Events zullen er in de 'anderhalvemetermaatschappij' in elk geval volledig anders uitzien en ook anders moeten voorbereid worden', zegt Demir.

Ook voor gemeenten, die vaak een toelating moeten geven voor evenementen, wordt het een hele uitdaging, erkent Demir. Ze werkte met sectororganisaties een relanceplan uit.

Gedragscode

18
Parameters
ERM is een model dat via 18 parameters een inschatting maakt van het veiligheidsrisico.

Dat bestaat uit een gedragcode met veiligheidsmaatregelen en richtlijnen die door de brede evenementensector onderschreven wordt en een Event Risk Model (ERM), een soort veiligheidsmatrix. Dat is een model dat via 18 parameters een inschatting maakt van het veiligheidsrisico. Het ERM wordt voorgelegd aan de GEES, de expertengroep die toekijkt op de exitstrategie.

Zo kunnen zowel grote als kleine evenementen op een gecontroleerde en gefaseerde manier terug opstarten, legt Hans Perquy van de Alliantie van Belgische Eventfederaties uit.

Startdatum

Demir wil zich nog niet uitspreken over een startdatum voor evenementen. 'Alles hangt af van de evoluties van de Covid-19-curve en de verbetering van de cijfers', zegt de minister.

Door de coronacrisis verwacht de hele Belgische eventsector dat de omzet dit jaar met 54 procent zal krimpen. De organisatoren vrezen een verlies van 1,3 miljard euro, de toeleveranciers van evenementen zeggen meer dan 3,6 miljard euro te zullen verliezen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud