Gedupeerden van filmhuis Corsan viseren ook revisor

Corsans laatste filmproductie, 'Emperor', raakte nooit in de filmzalen. ©rv

De raadkamer verwees de toplui van het Antwerpse filmhuis Corsan donderdag door naar de correctionele rechtbank.

Corsan-topman Paul Breuls, zijn broer Johan en zijn echtgenote Marie-Louise Vanthilt worden vervolgd in een megaoplichtingszaak met de taxshelter, goed voor meer dan 172 miljoen euro aan filmbudgetten.

Ze worden beticht van schriftvervalsing, oplichting, inbreuken op de prospectuswet, valsheid in jaarrekeningen en fiscale valsheden. Die misdrijven vonden plaats tussen midden 2007 en eind 2016.

Robert De Niro

Corsan haalde in die periode moeiteloos miljoenen euro’s op bij Vlaamse kmo’s, zelfstandigen en beoefenaars van vrije beroepen. Met het belastingvoordeel van de taxshelter en rendementen van minimaal 16 procent was het aanbod om te investeren in Corsans hollywoodiaanse filmprojecten, met vedetten als Robert De Niro, erg aanlokkelijk.

Aan dat mooie liedje kwam eind 2016 een einde nadat filmprojecten geen attesten meer hadden gekregen van de fiscus. Bovendien had zowel de Bijzondere Belastinginspectie als het Antwerpse gerecht een onderzoek geopend naar het filmbedrijf. Er zijn 1.500 gedupeerde investeerders, van dokters en tandartsen tot vastgoedbedrijven en brouwers.

1.500
gedupeerden
Er zijn 1.500 gedupeerde investeerders, van dokters en tandartsen tot vastgoedbedrijven en brouwers

Meer dan 30 onder hen hebben zich burgerlijke partij gesteld in de strafzaak. En sinds kort ook in een burgerlijke procedure waarin ze Corsans revisor Mazars hebben gedagvaard.

‘Mazars heeft volgens onze cliënten toegelaten dat een schuldvordering van ruim 7 miljoen euro werd opgenomen in het kapitaal, wat de jaarrekening heeft vertekend waar de investeerders zich op hebben gebaseerd’, zegt advocaat Geert Lenssens, die samen met Philippe Renier het dertigtal gedupeerden vertegenwoordigt. In de strafzaak vorderen ze de doorverwijzing van de twee revisoren van Mazars - de revisor zelf werd niet vervolgd door het parket.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud