Geen popcorn meer bij Kinepolis?

©RV DOC

De verplichting mondmaskers te dragen in cinema's kan een serieuze aderlating zijn voor Kinepolis, dat een aanzienlijk deel van zijn omzet en winst uit drank en eten haalt.

De overheid heeft beslist dat vanaf zaterdag mondmaskers verplicht worden in onder meer bioscopen.

Op sociale media krijgt Kinepolis, de grootste bioscoopgroep van het land, volop vragen over de beslissing van de regering. Moet het mondkapje op tijdens de film? En wat met eten en drinken in de zaal?

'Ook voor ons is dit nieuw. Het is nog onduidelijk hoe we dit precies moeten interpreteren', aldus Anneleen Van Troos, woordvoerder van Kinepolis. 'Er zal ongetwijfeld nog overleg volgen hierover.'

Kinepolis pleit alvast voor een toepassing van de regels zoals in Luxemburg en Frankrijk. Daar moet iedereen die in het complex in beweging is een mondmasker dragen, maar je mag die afzetten eens je in een zetel zit op voldoende afstand van de anderen.

Aderlating

Als de mondkapjes ook tijdens de film moeten aanblijven, dan betekent dat in principe ook een verbod op popcorn en nacho's. Dat zou een extra aderlating zijn voor Kinepolis, dat al op een lagere maximumcapaciteit draait. De snoepwinkels in de complexen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor Kinepolis.

Die inkomsten stegen vorig jaar met 19 procent naar 156 miljoen euro, goed voor zowat 28 procent van de groepsomzet. Dat cijfer omvat niet alleen de snoepverkoop in België, maar ook in Frankrijk, Spanje, Nederland en Canada.

Lockdown

In België gingen de zalen half maart in lockdown. Begin juli openden ze opnieuw met een lagere maximumbezetting - 200 mensen per zaal - en met de verplichting online te boeken, zowel zitplaatsen als dranken en snacks. Vanaf 1 augustus mogen wellicht 400 mensen in een zaal zitten.

Drive-in

Om extra inkomsten te halen, lanceerde Kinepolis deze zomer voor het eerst drive-incinema's. 'Dat is een succes', zegt Van Troos. 'We hebben al 4.000 tickets verkocht voor Maldegem en Bilzen. Heel wat filmvoorstellingen zijn uitverkocht.'

Kinepolis is een van de bedrijven op de Brusselse beurs die het zwaarst getroffen zijn door de coronamaatregelen. Topman Eddy Duquenne nam in het begin van de crisis snel maatregelen om de financiële buffers veilig te stellen. Het dividend werd geschrapt en de betaling van een deel van de directielonen en bonussen werd uitgesteld. 'In het begin van de crisis hadden we 190 miljoen euro op de rekening, voldoende om het een jaar uit te zingen', zei Duquenne.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud