Ieren verpesten Valentijn voor Facebook

Facebook Dating werd in april 2019 voorgesteld en moest deze week in Europa gelanceerd worden.

Facebook stelt de Europese lancering van zijn datingapp uit na een inval in zijn hoofdkantoor door de Ierse mededingingsautoriteiten.

De Ierse privacytoezichthouder, de Data Protection Commission (DPC), viel gisteren binnen in het Europese hoofdkantoor van Facebook in Dublin. Omdat de Europese poot van Facebook in Ierland is gevestigd, is de Ierse overheid verantwoordelijk voor de handhaving van de Europese privacyregels. De waakhond nam verschillende documenten in beslag.

We hebben zorgvuldig gewerkt aan een sterke privacybescherming.
Woordvoerder Facebook

De Ieren nemen het niet dat Facebook pas begin deze maand liet weten dat het op donderdag 13 februari, de dag voor Valentijn, zijn app Facebook Dating wilde lanceren. De DPC heeft daardoor niet genoeg tijd gehad om te onderzoeken of de nieuwe dienst alle regels volgt.

Bovendien diende Facebook geen 'data protection impact assessment' in, terwijl die wel verplicht is. In zo'n document moeten bedrijven uitleggen wat de mogelijke gevolgen van hun plannen voor de privacy van de gebruikers zijn en wat ze doen om de risico's te beperken.

Klik

Facebook Dating werd vorig jaar al gelanceerd in onder meer de VS, Canada, Mexico en Suriname. Gebruikers moeten zich op de dienst aanmelden via Facebook. Daarna suggereert de app andere gebruikers met wie er misschien een klik is, 'gebaseerd op je voorkeuren, interesses en andere dingen die je doet op Facebook'. Vervolgens kunnen mensen op het profiel van anderen reageren.

'Het is belangrijk dat we de lancering goed aanpakken. Daarom nemen we meer tijd om te garanderen dat het product klaar is voor de Europese markt. We hebben zorgvuldig gewerkt aan een sterke privacybescherming en dat gedeeld met de DPC', zegt een woordvoerder van Facebook. Op de kritiek uit Ierland gaat Facebook niet in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud