Advertentie
opmerkelijk

Illustere aandeelhouders van Disney maken fors winst

De langverwachte nieuwe Star Wars film zal de aandelenkoers van Disney nog wat meer de hoogte in katapulteren. ©Photo News

Enkele vooraanstaande aandeelhouders van The Walt Disney Company maken door de recente beursopgang fors winst. Dat berekende de Financial Times.

George Lucas, het brein achter franchises zoals Indiana Jones en Star Wars, verdiende vorig jaar zo'n 2,2 miljard dollar (1,9 miljard euro) op aandelen van The Walt Disney Company . Lucas verkocht zijn productiebedrijf in 2012 voor 2,2 miljard dollar en 37,1 miljoen aandelen aan Disney. De deal was toen 4,1 miljard dollar waard, drie jaar later is de totale som gestegen naar 6,3 miljard dollar.

De grootste begunstigde van de positieve koers is echter Laurene Powell Jobs, weduwe van Steve Jobs. De overleden topman van Apple was de hoofdaandeelhouder van Pixar, filmproducent achter films zoals Toy Story en Finding Nemo. In 2006 kocht het mediabedrijf Pixar voor een totaal bedrag van zo’n 7,4 miljard dollar. Dat maakt dat de weduwe van Jobs nu de grootste aandeelhouder is van Disney. Haar aandelen zijn door het huidige succes maar liefst 14,3 miljard dollar waard.

Star Wars

De aandelen van Disney zijn in de afgelopen twee jaar zo’n 70 procent gestegen. De grote succesfactoren zijn blockbusterfilms zoals Frozen of de vele superheldenfilms van het dochterbedrijf Marvel Productions. Doordat er binnenkort nog twee films van de Pixar-stal (Inside Out en The Good Dinosaur) en in december de langverwachte nieuwe Star Wars-film hun release kennen, hebben beleggers ook hoge verwachtingen voor het komend jaar.

Vorige week nog zag The Walt Disney Company zijn winst in het eerste kwartaal van 1,9 miljard naar 2,1 miljard dollar stijgen. De omzet steeg met 7 procent, van 12,5 miljard naar 11,17 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud