ING: 'Kinepolis heeft ruimte voor half miljard aan deals'

Kinepolis-CEO Eddy Duquenne. ©BELGAIMAGE

Het beurshuis verwacht dat Kinepolis de komende jaren stevig op overnamejacht gaat, maar de huidige 'superheldwaardering' zet aan tot voorzichtigheid.

Op de Brusselse beurs was Kinepolis   dinsdagochtend de meest opgemerkte daler, met een verlies van 3,5 procent tot 52 euro. Intussen is het verlies kleiner geworden. Het beurshuis ING hervat onder analist David Vagman de opvolging van de bioscoopuitbater met een 'houden'-advies en een koersdoel van 60 euro.

Vagman beklemtoont dat Kinepolis zowel operationeel als op de beurs een echt succesverhaal is. Hoewel het met zijn 822 schermen een relatief kleine speler is, presteert het beter dan zijn Amerikaanse en Britse sectorgenoten.

Dat is in de eerste plaats te danken aan het management. Sinds Eddy Duquenne in 2007 CEO werd, zijn de omzet, de brutobedrijfswinst (ebitda) en de winst per aandeel gestaag gestegen. De ebitda-marge (ebitda op omzet) verbeterde van 21 procent in 2007 tot 30 procent in 2015. Dat alles maakt van Kinepolis een uitblinker in de bioscoopsector.

'We houden van het uitstekende management, dat nu in een sector in volle consolidatie op fusies een beroep kan doen voor verdere waardecreatie. Maar: dat zit nu stevig in de koers verrekend', stelt de ING-analist.

Oceaan

Kinepolis heeft er een specialiteit van gemaakt slecht presterende bioscoopketens over te nemen en te saneren, gebruikmakend van de ‘best practices’ die elders hun nut hebben bewezen. Er zijn regelmatig opportuniteiten, want de sector is volop aan het consolideren. Kleinere spelers trekken zich terug omdat ze onvoldoende middelen hebben om de noodzakelijke investeringen te doen zodat hun zalen aan de hedendaagse normen beantwoorden.

Emoties in een cinemazaal van Kinepolis. ©Photo News

De recente overnames van Kinepolis zijn veelbelovend, meent Vagman. Ze bieden de mogelijkheid om ze om te turnen tot goeddraaiende cinemazaalcomplexen. Kinepolis heeft ook niet te veel betaald. Ze tonen ook aan dat de groep het aandurft nieuwe markten te betreden, zonder zich financieel te ver te wagen. Na een reeks deals in de eigen regio (Nederland en Luxemburg) stak de groep eind vorig jaar de Atlantische Oceaan over met de overname van Landmark, het Canadese nummer twee, voor 81 miljoen euro.

De ING-analist denkt dat het daarbij niet zal blijven en dat er nog meer acquisities zitten aan te komen. Hij verwacht er zelfs drie keer meer dan in de voorbije vier jaar. 'In essentie gaat ons basisscenario ervan uit dat Kinepolis elk jaar een Landmark (met 105 miljoen euro jaaromzet de grote Canadese overname, red.) en een NH Bioscopen (10 miljoen euro jaaromzet, red.) overneemt de komende vier jaar. In dat scenario zou Kinepolis meer dan een half miljard euro uittrekken aan deals, drie keer meer dan de 186 miljoen euro in de periode 2014-2017.

Toch zouden de schulden stabiel blijven op 2,4 keer de brutobedrijfswinst, omdat Kinepolis als beursgenoteerde 'flappentapper' de jongste jaren een ware cashflowmachine is geworden. 'De cash haalt ons in', liet Duquenne vorig jaar nog weten.

Waardering

Ziet niet alleen het verleden maar ook de toekomst er goed uit, dan heeft dat zoals gezegd ook zijn prijs: de waardering is hoog opgelopen en zit ‘in superheldenterritorium’. Vagman stipt aan dat sinds de komst van Duquenne het aandeel 600 procent (!) beter heeft gedaan dan de sector. Daardoor noteert de ondernemingswaarde (beurswaarde plus schulden) nu tegen 13 keer de verwachte brutobedrijfswinst voor 2019, een premie van 45 procent. 

45%
Superheldwaardering
De sterke staat van dienst van het Kinepolis-management vertaalt zich in een aandeel dat 45 procent duurder is dan de sectorgenoten.

Opmerkelijk is dat beleggers het zwakke tweede kwartaal en de eveneens flauwe vooruitzichten voor het derde kwartaal hebben genegeerd. De zwakte is overigens aan externe elementen te wijten: het goede weer en het WK Voetbal hebben het publiek uit de bioscoop weggehouden en het filmaanbod was niet van de bovenste plank. Analisten hebben hun winstverwachtingen wel verlaagd, maar op de beurs was daarvan niets te merken.

De hoge waardering zet Vagman ertoe aan de opvolging van Kinepolis te hervatten met een ‘houden’-advies (voordien had ING een koopadvies) en een koersdoel van 60 euro. Dat koersdoel is een optelsom: 50 euro voor het 'huidige' Kinepolis en 10 euro voor toekomstige deals van CEO Eddy Duquenne. 'We ramen dat de markt nu al rekening houdt met toekomstige fusies en overnames. Dat lijkt billijk, maar is vaak een gevaarlijke strategie', besluit hij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud