Juridische veldslag tussen Epic Games en Apple gaat van start

Topman Tim Cook van Apple verschijnt in Oakland voor de rechter in een confrontatie met Epic Games. ©AFP

In het Californische Oakland is maandag een proces begonnen tegen Apple dat van groot belang is voor appwinkels. 'Een andere naam voor het ommuurde tuintje is iOS ecosysteem', zei advocaat Katherine Forrest van de eisende partij Epic Games meteen bij de start.

Epic Games is bij het grote publiek vooral bekend als de maker van de game 'Fortnite'. Het bedrijf heeft nog pijlen op de boog zoals de Unreal Engine-software die ontwikkelaars gebruiken voor het maken van games en een eigen onlinewinkel waar de commissie beperkt blijft tot 12 procent.

Die commissie staat in schril contrast tot de 30 procent die Apple inhoudt, al moet worden gezegd dat dat tarief - net zoals bij Google - zakt naar 15 procent voor apps met een verkoop van minder dan 1 miljoen dollar.

Advocaat Karen Dunn van Apple zei dat de tegenpartij Apple wil dwingen 'ongeteste en niet-vertrouwde apps en appwinkels' op te nemen in de App Store.

Betalingssysteem

Sinds vorig jaar zijn Epic en Apple in een strijd verwikkeld, nadat Epic eenzijdig had beslist een eigen betalingssysteem in zijn iPhone-app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en zette de programma's van Epic daarom uit de App Store.

Rechter Yvonne Gonzalez Rogers staat voor een belangrijke zaak, die met argusogen wordt gevolgd door wat wel eens de 'platformeconomie' wordt genoemd. De makers van apps zijn afhankelijk van een beperkt aantal technologische platformen waarop de apps draaien. Die platformen leggen vanuit een machtspositie hun voorwaarden op. Het gaat over onder meer Google Play op Android en de App Store op iOS, maar ook het gamingplatform Steam zal de rechtszaak nauwlettend volgen.

Apple heeft zijn ecosysteem zo gebouwd dat de distributie van apps wordt ingeperkt, rivalen worden uitgesloten en de concurrentie en consumenten worden geschaad.
Tim Sweeney
CEO Epic Games

Topman Tim Cook van Apple gaat er prat op dat zijn App Store massa's banen creëert. Tim Sweeney van Epic Games verwijt Apple 'een ecosysteem zo te hebben gebouwd dat de distributie van apps wordt ingeperkt, rivalen worden uitgesloten en de concurrentie en consumenten worden geschaad'. Cook en Sweeney komen hun argumenten persoonlijk presenteren. De rechtszaak zal zeker drie weken duren.

Europa

Epic kwam ook al met klachten tegen Apple in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Ook de muziekstreamingdienst Spotify loopt al enige tijd storm tegen de voordelen die Apples eigen muziekdienst Apple Music volgens de Zweden geniet.

De Europese Mededingingsautoriteit dient een klacht in tegen Apple omdat het appontwikkelaars in de App Store dwingt gebruik te maken van zijn eigen betaalsysteem. Bovendien mogen de apps niet melden dat er goedkopere alternatieven zijn.

Als de zaak wordt doorgezet, kan Apple tot een maximale boete worden veroordeeld van 10 procent van de wereldwijde omzet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud