KERSTMUZIEK | All I want for Christmas

Mariah Carey, zangeres van de kersthit 'All I Want For Christmas Is You'. ©Photo News

Waarom maakt een artiest in hemelsnaam een kerstnummer? Er bestaan weinig kleffere genres, vindt althans uw Rekenmeester, en het lied past per definitie maar enkele weken per jaar op de radio of in een streamingplaylist.

Het antwoord is nochtans heel simpel. Het moet, op een goed gemikte belegging in cryptomunten na misschien, de snelste manier zijn om rijk te worden.

Schrijf een gesmaakte kerstsingle, eentje maar, en de kans bestaat dat u, en als het even meezit ook uw nageslacht, nooit meer hoeft te werken. Denk aan de Britse film ‘About A Boy’, naar een boek van Nick Hornby, waarin Hugh Grant een verwaande dertiger speelt die een luxeleven leidt zonder dat hij er een vinger voor moet uitsteken omdat zijn vader in de jaren 50 een succesvol kerstlied schreef. De royalty’s die dat jaarlijks oplevert, volstaan om flierefluitend door het leven te gaan.

In het echte leven heten de grootverdieners van de kerstperiode onder meer Slade, Cliff Richard en de onvermijdelijke Mariah Carey. Dat blijkt in ieder geval uit cijfers over de Britse luistermarkt van Prezzybox, een cadeauwebsite. Die ontwikkelde enkele jaren geleden een tool waarbij je in realtime de bedragen die artiesten opstrijken voor hun kerstbijdragen, kan zien oplopen. De site verzamelt daarvoor cijfers van zo veel mogelijk bronnen in een algoritme en vormde op basis daarvan een live teller waarnaar u kan staren als naar de lichtjes in een kerstboom.

De tussenstand stond gisteravond voor Noddy Holder en Jim Lea op 170.212 pond, goed voor 192.161 euro. De twee leden van de rockband Slade verdienen dat met hun single ‘Merry Xmas Everybody’ uit 1973. En dat terwijl er geen enkel jingle bell of ander kerstgeluid in te horen valt. De Ierse folkband The Pogues passeert ook elke kerstperiode langs de kassa dankzij ‘Fairytale Of New York’, een meezinger uit 1987. Die was gisteren al goed voor meer dan 775.000 euro.

711.824
Mariah Carey verdiende dit jaar al minstens 711.824 euro aan haar 23 jaar oude kersthit ‘All I Want For Christmas Is You’.

Daarmee doet de band het zelfs beter dan Mariah Carey. Zij zou dit jaar al 711.824 euro hebben mogen bijschrijven dankzij de hoogst aanstekelijke klassieker ‘All I Want For Christmas Is You’, een hit uit 1994. Wham!, de popgroep van de vorig jaar, op kerstdag nota bene, overleden zanger George Michael, verdiende al 452.634 euro aan zijn kerstoorwurm ‘Last Christmas’.

Het zijn Britse cijfers, maar de trends gelden ook over de Oceaan. De kerstsinglemarkt boert goed, en volgens het Amerikaanse researchbureau Nielsen zit er ondanks de leeftijd van de nummers nog veel rek op. De nostalgische gevoelens die de kerstklassiekers oproepen, helpen ieder jaar weer de sfeer erin te brengen, en zelfs de jongere generatie is er gek op. De mythe dat enkel oudere mensen de kerstplaten uit hun jeugd willen horen, gaat niet op. Het ziet er met andere woorden naar uit dat we nooit meer van deze kerstplaten af geraken. Vrolijk kerstfeest!

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud