Kinepolis doet reuzendeal in Verenigde Staten

Een van de complexen van MJR Digital Cinemas. ©MJR

De Belgische bioscoopgroep steekt de Canadese grens over en neemt de Amerikaanse bioscoopgroep MJR Digital Cinemas over voor omgerekend 137 miljoen euro.

Anderhalf jaar na de overname van de Canadese groep Landmark Cinemas breidt Kinepolis zijn activiteit ook uit naar de Verenigde Staten. De expansieve Belgische speler neemt er MJR Digital Cinemas over, een bioscooponderneming die in de staat Michigan actief is.

152,25 miljoen
Overnameprijs
Kinepolis legt voor MJR 152,25 miljoen dollar op tafel, of omgerekend 137,20 miljoen euro.

MJR Digital Cinemas heeft zijn hoofdzetel in Bloomfield Hills, Michigan en baat 10 bioscoopcomplexen uit met in totaal 164 schermen en ruim 20.000 zitplaatsen. De complexen tellen telkens 10 tot 20 zalen. Vorig jaar mochten ze 6,2 miljoen bezoekers verwelkomen. Met 815 medewerkers realiseerde MJR een omzet van 81,2 miljoen dollar.

Van de 10 bioscoopcomplexen van MJR hebben ze er zeven in eigendom en worden er drie gehuurd. De uitrusting voldoet aan hoge normen. Alle zalen hebben 5.1 digital surround sound en twee complexen beschikken over een 'EPIC experience' auditorium, waar 4K-projectie wordt gecombineerd met Dolby Atmos-geluid. Bovendien zijn bijna alle bioscopen uitgerust met het 'recliner'-zetelconcept, zetels met een voetsteun waarin de bezoekers ontspannen achterover kunnen gaan liggen.

Expansie

Kinepolis legt voor MJR 152,25 miljoen dollar op tafel, of omgerekend 137,20 miljoen euro. Daarmee is het wellicht de grootste overname ooit voor de Belgische groep. In de overnameprijs is een vennootschapsbelastingwaarde van meer dan 13 miljoen dollar begrepen.

Het is de bedoeling MJR verder uit te baten onder de huidige merknaam. Het management van MJR blijft op post, maar zal ondersteund worden door het Europese Kinepolis-team en het Canadese Landmark-team.

Analistenreacties: 'Great transaction'

Het beurshuis Kepler Cheuvreux noemt de intrede van Kinepolis in de VS een 'great transaction'. De analisten wijzen op de overnameprijs van minder dan 8 keer de brutobedrijfswinst (ev/ebitda). 'Deze deal heeft het potentieel de winst per aandeel met meer dan 20 procent op te krikken, mede dankzij synergieën.' Kepler wijst erop dat het aantal zalen van Kinepolis met 16 procent toeneemt en de ebitda met 10 procent.

KBC Securities noemt de overnameprijs 'zeer redelijk'. Door de overname stijgt de schuldgraad (netto schulden/ebitda) van 2,5 keer eind juni naar iets minder dan 2,9 keer eind dit jaar. Analist Guy Sips merkt op dat MJR al veel inkomsten boekt buiten de ticketverkopen, denk maar aan de verkoop van drank en popcorn. 'In 2018 lagen die inkomsten op 4,4 euro per bezoeker, wat al boven het groepsgemiddelde ligt. Toch zien we nog ruimte voor een grotere rendabiliteit zodra MJR 'Kinepolis proof' is.'

ING-analist David Vagman tot slot schat de synergieën op 2 tot 3,5 euro per aandeel, oftewel een positief effect op de koers van Kinepolis van 4 tot 6,5 procent. 'De huidige brutowinstmarge van 35 procent kan Kinepolis allicht opkrikken tot 35 à 40 procent.'

De overname moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse mededingingsautoriteit. Kinepolis hoopt de deal voor eind oktober te kunnen afronden. Over de financiering rept de Belgische groep met geen woord. Eind juni haalde de groep echter 225 miljoen euro op via een obligatieuitgifte.

'De overname van MJR past perfect in wat we nastreven voor expansie: geografisch sluit het aan bij Canada, het betreft uitsluitend multi- en megaplexen en we verwerven een belangrijke vastgoedpositie', zegt Eddy Duquenne, de CEO van Kinepolis, in het persbericht.

Kinepolis was tot dusver actief in 8 landen: België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Polen en Canada. In totaal baat de groep - zonder de VS - 97 complexen uit met samen 884 schermen. Vorig jaar werden de cinema’s van Kinepolis bezocht door 35,6 miljoen bezoekers.

Het aandeel Kinepolis opende maandag op de beurs met een winst van 3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud