Kinepolis duikt stevig in het rood

Door de lockdownmaatregelen van de afgelopen maanden zag Kinepolis het aantal bioscoopgangers met ruim 54 procent terugvallen. ©Pro Shots/Sipa USA

De Belgische bioscoopgroep zag door de forse terugval van het aantal bioscoopgangers het afgelopen half jaar het nettoverlies oplopen tot 29,7 miljoen euro.

De bioscoopgroep Kinepolis zag het aantal bezoekers in het voorbije halfjaar met 54,1 procent kelderen, tot 8,1 miljoen, blijkt uit de bekendmaking van de halfjaarresultaten donderdagochtend. Dat is een minder forse daling dan de krimp van 62 procent die ING-analist David Vagman had voorspeld.

De verwachte, forse terugval van het aantal bioscoopgangers is het gevolg van de lockdownmaatregelen die meerdere landen medio maart namen in de strijd tegen het coronavirus, waardoor Kinepolis lange tijd cinemazalen moest sluiten. Daardoor dook de omzet het voorbije halfjaar 52,7 procent lager, tot 112,6 miljoen.

De omzet uit de ticketverkoop viel met 52,5 procent terug, tot 62,4 miljoen euro. De verkoop van dranken en snacks boerde achteruit met 52 procent, tot 32,4 miljoen euro.

De brutobedrijfswinst van Kinepolis kreeg een opdoffer van 76,6 procent en klokte af op 16,4 miljoen. Het nettoverlies liep op tot 29,7 miljoen euro, groter dan de 23 miljoen euro die ING voorspelde.

'Kinepolis ging met een sterke cashpositie de crisis in en heeft er alles aan gedaan om de kosten zoveel mogelijk aan te passen', zegt Kinepolis-CEO Eddy Duquenne in het begeleidende communiqué. Hij hamert erop dat de bioscoopgroep de cashpositie blijft monitoren en dat de daaraan verbonden kostencontrole op schema zit.

'Hoopgevend aantal bezoekers in de zomer'

Inmiddels zijn de bioscoopzalen in een pak Europese landen, waaronder ook België, weer open, weliswaar met een beperkte capaciteit. 'Rekening houdend met het gebrek aan nieuwe internationale films en de drastische maatregelen om de publieke gezondheid te beschermen, die in sommige landen drastischer zijn dan in andere, zagen we een redelijk beperkt, maar hoopgevend aantal bezoekers in de zomer,' aldus nog Duquenne.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud