Kinepolis koopt in ijltempo eigen aandelen in

Eddy Duquenne en Joost Bert, CEO en voorzitter van Kinepolis ©BELGA

De bioscoopuitbater koopt dit jaar in bulk eigen stukken op. Belangrijkste verkoper? Voorzitter Joost Bert.

344.525 stuks. Dat is het aantal eigen aandelen dat Kinepolis dit jaar al , voor 19,4 miljoen euro, ingekocht heeft. De bioscoopuitbater had eind 2017 al 132.346 eigen stukken en bezit nu 476.871 aandelen, goed voor een belang van 1,74 procent in zichzelf. 

De inkopen verklaren meteen de wat vreemde mededeling die gisterenavond op de site van Kinepolis floepte. De controlerende familie Bert is - samen met Kinepolis zelf - door de verkoop van stukken door Joost Bert onder de meldingsdrempel van 50 procent gezakt. Vreemd, wat volgens het jaarverslag over 2017 controleerden Joost Bert, de familiale holding Kinohold en Kinepolis maar 48,92 procent en zaten ze dus al onder die drempel. 

Edoch: door de bulkinkopen van Kinepolis waren de aandeelhouders samen op 24 mei even boven 50 procent komen piepen. Dat is bij deze verholpen.

Omdat op hetzelfde ogenblik als de inkopen Joost Bert, die op de algemene vergadering in mei na 20 jaar stopte als co-CEO en voorzitter werd, de jongste tijd flink aandelen verkocht heeft. Dat leert een andere webstek: die van de insidertransacties bij beurswaakhond FSMA. Bert verkocht sinds eind april 60.724 stuks. 

Een koper vinden is dus geen probleem. Want de bioscoopuitbater koopt tegen z'n tempo stukken in dat het pas op 15 januari gestarte inkoopprogramma voor 360.000 aandelen nu al voor 96 procent uitgevoerd is. Alleen Colruyt koopt nog enthousiaster family packs eigen aandelen in

Kinepolis is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. De entertainment is een cashmachine en CEO Eddy Duquenne vindt onvoldoende overnames om de cashflow integraal te spenderen. 'De cash haalt ons in', klonk het vorig jaar.  Van 2011 tot 2015 haalde de groep al voor 117 miljoen euro een vijfde van zichzelf van de beurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect