Kinepolis moet jaar langer wachten met nieuwe bioscopen in België

Sinds de fusie van de bioscoopgroepen van de families Claeys en Bert in 1997 mocht Kinepolis geen bioscopen meer openen in ons land. ©ANP

De bioscoopgroep mag pas vanaf mei 2020 nieuwe bioscoopcomplexen bouwen in ons land, zo heeft de Belgische Mededingingsautoriteit beslist.

Eerder was beslist dat Kinepolis vanaf mei 2019 nieuwe bioscoopcomplexen openen in België zonder toestemming van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Die zogenaamde 'soepeler gedragsvoorwaarden' op de Belgsiche bioscoopmarkt zijn nu met een jaar uitgesteld, na een arrest van het Brusselse hof van beroep twee maanden geleden.

Kinepolis  had aan de BMA gevraagd om de gedragsvoorwaarden op te heffen die de groep ruim twintig jaar geleden waren opgelegd, toen de familiale bioscoopgroepen van de families Bert en Claeys fuseerden.

Die voorwaarden bepaalden een verbod op de oprichting van nieuwe bioscoopcomplexen en op de overname van bestaande complexen zonder toestemming van de Mededingingsautoriteit. Ook gold een verbod om exclusiviteit of prioriteit te verzoeken aan filmdistributeurs.

Opnieuw motiveren

De BMA besliste in mei vorig jaar om die voorwaarden te versoepelen. Zo mocht Kinepolis vanaf 31 mei 2019 nieuwe bioscoopcomplexen oprichten zonder voorafgaandelijke toestemming. De andere voorwaarden hielden wel stand.

Maar tegen die beslissing gingen twee Belgische bioscoopgroepen in beroep. Het hof van beroep in Brussel oordeelde in februari dat de BMA haar beslissing opnieuw moest motiveren. Dat is nu gebeurd.

'Kinepolis is verheugd dat de Mededingingsautoriteit bij haar standpunt blijft in deze kwestie en heeft er vertrouwen in dat met deze nieuwe beslissing de procedure kan worden afgerond', klinkt het woensdag na beurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud