Loket beslist over mega-evenementen

In het Koning Boudewijnstadion zouden events met 10.000 toeschouwers kunnen. ©BELGA

Vanaf augustus kunnen grote evenementen toch doorgaan, zelfs met duizenden bezoekers, als ze groen licht krijgen van het 'evenementenloket'.

Officieel mogen vanaf 1 augustus 800 personen op outdoorevenementen en 400 op indoorevenementen aanwezig zijn. De Nationale Veiligheidsraad zette op 24 juni de deur echter op een kier met een uitzonderingsprocedure: de uitbaters van permanente infrastructuren mogen bij de lokale besturen aankloppen om een evenement te organiseren voor een zittend publiek dat meer dan 400 of 800 mensen telt. Het gaat om evenementen in sportstadions en grote arena's.

Vlaanderen roept een loket in het leven om lokale besturen te helpen bij de afhandeling van aanvragen. De aanvragen worden geanalyseerd door eventspecialisten, de virologen van de GEES, de groep die de exitstrategie uit de coronacrisis uitwerkt, en de bevoegde ministers. 'Met een gedigitaliseerd evenementenloket ontlasten we de lokale besturen en wordt over heel Vlaanderen een gelijkwaardig advies uitgebracht door dezelfde eventspecialisten', zegt bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA). De burgemeesters hebben het laatste woord.

Voetbalstadion

Vanaf augustus kunnen in ons land evenementen voor duizenden toeschouwers doorgaan in bijvoorbeeld een voetbalstadion. In het Koning Boudewijnstadion kan dat met 10.000 aanwezigen, omdat dat voldoende ingangen heeft om zoveel mensen veilig te ontvangen. Outdoormuziekfestivals moeten zich aan de maximumgrens van 800 mensen houden.

Behalve voor sportevenementen geldt de uitzonderingsprocedure voor arena’s en theaters met zitplaatsen. De Sportpaleisgroep, de grootste zaaluitbater van het land, zal het evenementenloket gebruiken voor sportwedstrijden in de Lotto Arena. Voor andere activiteiten blijven de acht zalen van de groep gesloten. 'Zolang de anderhalvemeterregel geldt, is het economisch niet interessant onze zalen te openen voor concerten', zegt CEO Jan Van Esbroeck, die dit jaar 40 miljoen euro omzetverlies verwacht door de coronacrisis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud