Advertentie

M/V van de week | Roger Vanden Stock, voorzitter RSC Anderlecht

©Photo News

Het Belgisch voetbal is Anderlecht en Anderlecht is de familie Vanden Stock. Voorzitter Roger Vanden Stock (74) pakte deze week met Anderlecht de 34ste kampioenstitel in de geschiedenis van de club, waarmee het runner-up Club Brugge met 14 titels ver achter zich laat. Het is de tiende titel onder zijn 20-jarige bewind, waarmee hij vader Constant evenaart. Die had er wel een kwarteeuw voor nodig, tussen 1971 en 1996, maar hij won ook drie Europese bekers.

Dat de zoon met Anderlecht Europees niets won, kan hem moeilijk aangewreven worden. Sinds het Bosman-arrest in 1995, dat de macht van de clubs naar de spelers en de makelaars deed verschuiven, is geld koning in het voetbal. Voetbal-kmo’s uit de kleine landen kunnen niet langer op tegen het oligopolie van multinationals uit de ‘big five’, Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk. Anderlecht heeft pas het 250ste budget van de Europese clubs.

Ondanks de constante van één titel elke twee jaar is de officiële overlevering dat de zoon nooit uit de schaduw van zijn vader kon springen. De stichter van de Belle-Vue-geuzebrouwerij, op een blauwe maandag kort bestuurslid van Club Brugge, wordt geroemd als een Brusselse ‘grand seigneur’. Zijn legende is zo groot dat zelfs een omkoopschandaal en een zwartgeldcircuit - in het Vanden Boeynants-tijdperk - niet aan zijn erfenis bleven kleven.

Zoon Roger wordt neergezet als de minder getalenteerde fils à papa, bezadigde middelmaat die nooit veel daadkracht toonde. Bovendien is hij alleen in naam nog voorzitter, luidt het bij kwatongen, die de jongste jaren meer tijd doorbrengt op het gras van de golfcourts in Portugal en Schotland dan op dat van Anderlecht.

Voorzitterswissel

Het misprijzend gefluister over de oude, zwakke voorzitter wijst op de interne machtsstrijd in de bestuurskamer. Het voorzittersmandaat van Vanden Stock loopt tot 2021. Hij is recentelijk ook voor drie jaar herkozen als voorzitter van de Pro League, de belangengroep van de Belgische profclubs.

Maar achter de schermen klinkt het dat de machtswissel aan de top een feit is en het alleen wachten is op de definitieve overname. De nieuwe sterke man is miljardair Alexandre Van Damme, een aandeelhouder van de bierreus AB InBev, die ooit voor het toen nog Belgische Interbrew de overname van Belle-Vue leidde. Hij stelde gewezen AB InBev’er Jo Van Biesbroeck aan als zakelijk topman van Anderlecht om de club naar zijn hand te zetten.

Jeugdopleiding Anderlecht is al lang geen Europese topclub meer, maar op een domein is het wel wereldtop. De jeugdopleiding - met een modern trainingscomplex in Neerpede - is een exportmachine. De stroom talenten - van Vincent Kompany over Romelu Lukaku tot Youri Tielemans - bracht de club tientallen miljoenen euro’s op. Maar dat heeft ook een keerzijde. Het succes leidde tot kapitaalverlies, met veel buitenlandse clubs die talenten voor de ondertekening van hun eerste profcontract wegplukken. De club krijgt van Alaska tot Australië ook vragen om de interne keuken van de paars-witte talentenfabriek te komen bekijken.

Grandeur Anderlecht is net als Ajax in Nederland een traditieclub met meer roemrijk verleden dan heden. Maar in het Europese voetbal blijft het respect groot. Met Michael Verschueren heeft de club een bestuurder bij de ECA, de belangengroep van de Europese clubs. Daar zit hij aan de zijde van Juventus-topman Andrea Agnelli en Bayern Munchen-baas Karl-Heinz Rumenigge mee in de cockpit van het Europese topvoetbal.

 Mister 50 percent Anderlecht pakte onder het 20-jarige bewind van Roger Vanden Stock tien titels. Daarmee evenaart hij vader Constant, die in de 25 jaar voor hem voorzitter was. Toch staat hij volledig in de schaduw van zijn legendarische vader.

 

Overnamestrijd Met de intrede vanmiljardair Alexandre Van Damme is sprake van een machtswissel aan de top. Maar de definitieve overname is nog altijd niet rond.

 

Bij de club begon in 2010 een operatie om de financiële toekomst te verzekeren. De vzw werd een nv, waarvan de familie Vanden Stock 62 procent van de aandelen verwierf. Roger en zijn kinderen kochten 42 procent, neef Philippe Colin 20 procent. Michael Verschueren, de zoon van de flamboyante manager ‘Mister’ Michel Verschueren, kocht 10 procent en de Brusselse captain of industry Etienne Davignon met zijn kinderen 7,5 procent.

Van Damme verwierf 2,5 procent, net als een resem andere rijke investeerders. Het is onduidelijk of de aandelenstructuur er vandaag nog hetzelfde uitziet.

Daarnaast zijn alle nevenactiviteiten - catering, restaurant, fanshop - in een exploitatievennootschap ondergebracht om een verkoop te vergemakkelijken.

De afspraak zou zijn dat Van Damme de aandelen van Vanden Stock bij diens pensioen zou overnemen. Maar Vanden Stock maakt weinig aanstalten voor een vertrek. Hij lijkt zijn lot te verbinden aan dat van de sportief manager, die met de kampioensviering aankondigt op zijn 65ste in 2020 te vertrekken.

Muurvast

Bij Anderlecht luidt het dat de overnamegesprekken blijven lopen, maar dat het om een complexe tijdrovende zaak gaat. Volgens bronnen dicht bij de club zit het dossier muurvast. Van Damme zou de overnameprijs veel te hoog vinden.

Er wordt gefluisterd dat dat ook de reden is waarom hij Van Biesbroeck de opdracht heeft gegeven om de verhuizing naar het geplande Eurostadion op de Heizel in Brussel te kelderen.

Het is de AB InBev-stijl : Van Damme wil een gestripte club die hij zo goedkoop mogelijk kan kopen. Die bedrijfscultuur kwam de voorbije jaren al bovendrijven toen Van Biesbroeck het mes zette in de stijgende spelerslonen, die tot exploitatietekorten leidden.

Kapitaalinjectie

Met de komst van Van Damme mikt de club op een kapitaalinjectie om opnieuw aansluiting te vinden met de Europese subtop.

Financieel staat de club er niet ijzersterk voor. De omzet (85,6 miljoen) stijgt en er is een kleine winst (1,6 miljoen), maar de club heeft veel schulden (40,5 miljoen) tegenover het eigen vermogen (14,3 miljoen). Dat maakt de financiële buffer vrij laag.

Anderlecht is zoals veel andere clubs uitermate afhankelijk van uitgaande transfers. Volgens insiders heeft Van Damme de club een kortetermijnkrediet van 20 miljoen geleend om de financiën te versterken.

Dat krediet zou hij als extra hefboom willen inzetten om de overname te bespoedigen als de club in financiële ademnood raakt.

Die strategie lijkt moeilijker vol te houden nu de club minstens 25 miljoen in kas krijgt met de nakende transfer van het toptalent Youri Tielemans. Bovendien staan de Europese clubs in de rij om ook miljoenen op tafel te leggen voor dat andere talent, Leander Dendoncker, het Poolse woelwater Lukasz Teodorczyk en de Ghanese speedy gonzalez Frank Acheampong.

Dat alles maakt dat Roger Vanden Stock nog op koers zit om met een elfde titel over de schaduw van papa Constant te springen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud