Maker van Monopoly laat oog vallen op studio achter Shrek

Shrek kan in dezelfde stal terechtkomen als het beroemde Monopoly-bordspel. ©via Bloomberg News

De speelgoedfabrikant Hasbro onderhandelt over de mogelijke overname van de filmstudio Dreamworks, die onder meer de bekende animatiefilms van Shrek achter zijn naam heeft staan.

De vertrouwelijke gesprekken lekten uit via Deadline.com en werden door bronnen bij het dossier bevestigd aan Bloomberg. Dreamworks, dat geleid wordt door mede-oprichter Jeffrey Katzenberg, zou volgens de bronnen meer dan 30 dollar per aandeel vragen. Gisteravond was het filmaandeel 22,37 dollar waard. Het heet dan ook om ‘voorlopige’ onderhandelingen te gaan waarvan de uitkomst onzeker is. Toch is er al sprake van een scenario waarin Katzenberg voorzitter zou worden van het gecombineerde bedrijf.

De interesse van Hasbro, dat onder meer gezelschapsspelen maakt zoals de oerklassieker Monopoly, is minder vreemd dan ze misschien lijkt. Hasbro is al een tijd bezig met de diversificatie van klassiek speelgoed naar digitale games en audiovisuele content. Het bedrijf werkte ook mee aan films die gebaseerd zijn op zijn speelgoedportefeuille, zoals ‘Transformers: Age of Extinctio’, dat dit jaar de meest bezochte film ter wereld is. Hasbro bezit ook 40 procent van het kabel- en satelliet-tv-netwerk Discovery Family Channel (het vroegere The Hub). Het bedrijf is op de beurs 7,22 miljard dollar waard.

Dreamworks Animation heft momenteel een marktwaarde van 1,9 miljard dollar. Tegen een prijs van 30 dollar per aandeel, een premie van 34% tegenover de laatste beurskoers, zou dat ruim 2,3 miljard dollar zijn. Ook de filmstudio, die in 1994 werd opgericht door Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg en David Geffen (de letters SKG die in de officiële bedrijfsnaam voorkomen), is zichzelf al enige tijd aan het heruitvinden. Het bedrijf investeerde in televisie, online video (onder meer het YouTube-kanaal Awesomeness TV) en themaparken om minder afhankelijk te worden van de wispelturige filmbusiness.

De gesprekken met Hasbro zijn mogelijk niet de enige piste van Dreamworks. Eind september werd bekend dat het bedrijf ook de mogelijkheden aftastte met de Japanse internet- en telecomgroep Softbank, maar die gesprekken zouden intussen afgelopen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud