Megafestival Glastonbury annuleert ook editie 2021

©REUTERS

Het Britse megafestival Glastonbury annuleert zijn editie van 2021, nadat die van vorig jaar al in het water was gevallen door de coronacrisis. De beslissing plaatst vraagtekens bij de hele festivalzomer.

Het Britse dorpje Pilton, in het zuidwesten van Engeland, zal ook deze zomer niet overspoeld worden door honderdduizenden muziekliefhebbers. Het iconische Glastonbury Festival, dat er al 50 jaar plaatsvindt, wordt ook in 2021 geannuleerd.

Dat liet de organisatie via sociale media weten. 'We hebben hemel en aarde bewogen, maar het is duidelijk dat het onmogelijk wordt het festival te organiseren dit jaar. Het spijt ons erg om iedereen te moeten teleurstellen.'

Vorige maand communiceerde het festival al dat een editie in juni 'verre van zeker' was. Nu is de knoop doorgehakt. Festivals van de grootteorde van Glastonbury - met meer dan 200.000 bezoekers een van de grootste ter wereld - moeten maanden vooraf beginnen met hun productie. Door de editie van dit jaar al te schrappen, spaart het festival die productiekosten uit.

Kerncijfers Glastonbury

Glastonbury trekt eind juni jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers naar de terreinen van Worthy Farm in het Britse Somerset. Vorig jaar waren de tickets in 34 minuten uitverkocht.

De laatst beschikbare financiële cijfers, van de editie in 2017, tonen een omzet uit de ticketverkoop van 44 miljoen pond. Daarop boekte het festival 1,77 miljoen pond winst, nadat het 2 miljoen had weggeschonken aan goede doelen.

Glastonbury ontvangt normaal zo'n 2.800 artiesten op 79 podia. Het festival heeft 50 mensen vast in dienst.

Zo moet het festival een penibele financiële situatie kunnen vermijden. Midden vorig jaar zei stichter Michael Eavis in de Britse pers dat zonder editie in 2021 het festival bankroet zou gaan. Dochter Emily, die het festival nu organiseert, verduidelijkte later dat dat alleen het geval zou zijn bij een late annulering, waarbij de kosten al hoog waren opgelopen.

Domino?

De vraag is wat het effect van de annulering is op de rest van het festivalcircuit. In het Verenigd Koninkrijk wordt gevreesd voor een domino-effect wegens de centrale plaats die het festival er inneemt in het festivallandschap.

Paul McCartney had in 2020 de jubileumeditie van Glastonbury moeten headlinen. ©REUTERS

'Door zijn uitstraling kan dit de toon zetten voor de festivals deze zomer', zegt Paul Reed, de voorzitter van de Association of Independent Festivals, aan de krant The Guardian. Al benadrukt Reed dat een hoop kleinere festivals wat langer kunnen wachten om de knoop door te hakken.

Quid België?

In België werden vooralsnog geen zomerfestivals afgelast. Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) wil de sector half maart duidelijkheid geven over wat kan in de zomer.

De annulering van Glastonbury plaatst extra vraagtekens bij een hoogst onzekere festivalzomer. Het Britse festival valt qua timing ongeveer samen met Rock Werchter in ons land, een festival in dezelfde categorie als Glastonbury. Ook het (kleinere) Brusselse festival Couleur Café vindt plaats eind juni.

Bij Rock Werchter zijn ze verrast door de communicatie van Glastonbury. 'De overheden hier hebben aangegeven uiterlijk midden maart duiding te geven', zegt woordvoerster Nele Bigaré. 'We kijken met vertrouwen vooruit. We gaan hier nu dan ook niet verder op in.'

Ook Couleur Café houdt de moed erin. 'Glastonbury was vorig jaar ook het eerste om te annuleren', zegt woordvoerster Irene Rossi. 'Onze festivals zijn niet te vergelijken. Glastonbury opbouwen duurt maanden. Wij bouwen op in twee weken en onze afbraak duurt een week. Normaal is onze deadline om te beslissen begin maart, omdat je contracten moet sluiten met leveranciers. Maar ook wij wachten af tot midden maart. Laten we in tussentijd positief blijven.'

Garantiefonds

In Nederland kondigde de overheid donderdag een nieuw pakket steunmaatregelen aan, met daarbij een garantiefonds voor de evenementensector. Het idee daarachter is dat organisatoren toch dingen in gang kunnen zetten voor de zomer. Bij een verplichte annulering betaalt de overheid de gemaakte kosten terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud