Advertentie

Netflix wil niet opdraaien voor extra dataverkeer door 'Squid Game'

De Zuid-Koreaanse reeks 'Squid Game' werd in geen tijd de populairste serie op Netflix. ©REUTERS

De populaire serie 'Squid Game' leidt tot een sterk verhoogd internetverbruik in Zuid-Korea. Het land wil dat producent Netflix een deel van de kosten vergoedt, maar de streaminggigant weigert dat.

De Amerikaanse streamingdienst Netflix weigert te betalen voor het extra dataverkeer dat wordt veroorzaakt door de populariteit van series als 'Squid Game'. De Zuid-Koreaanse internetprovider SK Broadband had dat geëist. Door de toenemende populariteit van streamingplatforms kijken almaar meer mensen vaker via het internet naar series, wat extra dataverbruik genereert.

Het Koreaanse bedrijf eist een tegemoetkoming van Netflix voor het verhoogde netwerkverkeer. 'Het internetnetwerk is niet gratis', zei een woordvoerder. 'Niet alleen individuen, ook openbare instellingen, overheidsinstanties en universiteiten betalen voor het gebruik van het internetnetwerk.'

SK Broadband schat dat Netflix alleen al voor vorig jaar 27,2 miljard won (zo'n 20 miljoen euro) moet betalen, meldden lokale media eerder. Dat zou zo'n 6 procent zijn van de omzet van het telecombedrijf. De schatting dateert nog van voor 'Squid Game' op het platform werd geplaatst.

Thrillerreeks

'Squid Game', een Zuid-Koreaanse thrillerreeks over een groep mensen die op leven en dood kinderspellen spelen, werd in de eerste vier weken na de première door een recordaantal van 142 miljoen mensen bekeken via Netflix.

De directe financiële impact van een netwerkgebruiksvergoeding op Netflix is onduidelijk. Het streamingplatform vreest in ieder geval dat die exponentieel zal groeien en dat internetproviders wereldwijd het Zuid-Koreaanse voorbeeld zullen volgen. Netflix betaalt wel een vergoeding op de Amerikaanse thuismarkt, maar nergens anders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud