Nieuw stuk speelgoed nodig? Haal het uit uw printer

©mattel

De speelgoedfabrikant Mattel lanceert een 3D-printer voor kinderen. Het idee is dat je voor het slapengaan even op ‘printen’ klikt en wakker wordt met een gloednieuw speeltje.

ThingMaker, heet de 3D-printer die Mattel gisteren op de Amerikaanse speelgoedbeurs Toy Fair voorstelde. Als die naam u bekend in de oren klinkt, is dat omdat Mattel eerder al een ThingMaker op de markt bracht. In de jaren 60 konden kinderen hun eigen speelgoedonderdelen maken door vloeibaar plastic in bijgevoegde metalen mallen te gieten, die vervolgens op te warmen en weer af te laten koelen.

Dat concept krijgt nu een 21ste-eeuwse opfrisbeurt in de vorm van een felgekleurde 3D-printer. Die werkt met een app in iOS of Android, waarmee kinderen - of ouders - een amalgaam aan eigen speeltjes of accessoires kunnen maken. Van actiefiguurtjes tot juwelen, ThingMaker kan ze printen. Er zit ook veel variatie in de moeilijkheidsgraad. Jonge kinderen kunnen bestaande vormen aan hun smaak aanpassen, maar wie het speelgoed helemaal onder de knie heeft, kan van nul beginnen om eigen creaties tot leven te wekken.

300
De 3D-printer van Mattel kost 300 dollar.

Een speeltje printen kan wel even duren - tot zes uur voor een actiefiguurtje. Het idee is dat je voor het slapengaan even op ‘printen’ klikt en wakker wordt met een gloednieuw speeltje.

Voor de app werkte Mattel samen met het softwarebedrijf Autodesk, dat er prat op gaat een bijzonder intuïtieve ervaring af te leveren waar zelfs jonge kinderen mee overweg kunnen. De app is overigens al beschikbaar en is compatibel met aandere 3D-printers dan die van Mattel. Wie zich dus niet kan inhouden, kan een printer zoeken en zich al eens uitleven.

Mattel heeft er een erezaak van gemaakt om jonge technologieën bij kinderen te introduceren. Eerder gaf het bedrijf ook al zijn klassieke View-Master - een soort verrekijker om plaatjes mee te bekijken - een 21ste eeuwse update door er virtual reality (VR) op los te laten. Van die View-Master VR-bril werd een nieuwe versie voorgesteld op de Toy Fair in New York.

De bril werkt met Googles VR-applicatie Google Cardboard. Je klikt een smartphone in het systeem, waarop je VR-apps kan bekijken. Mattel verkoopt onder andere spelletjes waarin kinderen puzzels moeten oplossen of waarin ze in een virtuele wereld vol dinosaurussen ronddolen. De bril heeft ook een connector voor een hoofdtelefoon.

Kleine onderdelen printen met technologie die erg warm kan worden, klinkt dat als iets dat u niet meteen in huis wilt halen met kleine kinderen? Mattel is u voor. Alle printbare onderdelen zijn geschikt voor kinderen ouder dan drie jaar, zweert de speelgoedfabrikant. Ook de hete printkop is zo in de printer verwerkt, dat nieuwsgierige handjes er niet zomaar bijkunnen.

Momenteel kunt u met de printer geen accessoires voor de populaire speelgoedlijnen van Mattel - denk aan Barbie of Hot Wheels - printen. Maar dat lijkt een logische volgende stap als de Thingmaker het tot in de huiskamers schopt.

Mattel heeft de drempel in ieder geval erg laag gemaakt. Het hightechspeelgoed wordt in de markt gezet voor slechts 300 dollar. Amerikanen kunnen het ding vanaf het najaar in huis halen. Op Europese prijzen of een lanceerdatum is het nog even wachten.

3D-printing werd een tijd gezien als de technologie die alles zou veranderen, maar de hype is de jongste jaren wat bekoeld. De toekomst van 3D-printing wordt vandaag meer gezien in businessapplicaties of voor de personalisering van consumentenproducten. Weinigen geloven dat elk gezin straks een 3D-printer in huis zal hebben, een droom die in de begindagen van de technologie vaak werd uitgesproken. Maar door kinderen op een vroege leeftijd vertrouwd te maken met de technologie, kan Mattel die droom - voorzichtig - doen herleven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud