Advertentie

Overheid betaalt dan toch kosten terug aan afgelast Pukkelpop

©Photo News

De overheid zal de kosten terugbetalen die Pukkelpop gemaakt had voor de afgelasting van het festival deze zomer. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) aan VTM Nieuws bevestigd. De organisatie krijgt maximaal 1,8 miljoen euro.

Na de afgelasting van het festival liet Crevits weten dat het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen zou onderzoeken of de organisatie aanspraak maakt op de 1,8 miljoen euro voorschot die bij de Vlaamse overheid was aangevraagd. Dat voorschot was goedgekeurd, maar nog niet uitbetaald.

De organisatie annuleerde Pukkelpop eind juli omdat het evenement moeilijk te organiseren viel met het Covid Safe Ticket. In die periode hadden veel jongeren nog geen (tweede) vaccinprik gehad, waardoor ze aangewezen waren op een PCR-test. Die massa aan testen zou te veel vragen van de organisatie. Uiteindelijk ging een mini-editie door aan het Albertkanaal in Hasselt.

Facturen voorleggen

De Vlaamse regering had 50 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor de evenementensector, in de vorm van terugbetaalbare voorschotten. Pukkelpop had 1,8 miljoen toegezegd gekregen. Maar omdat Pukkelpop zelf de stekker uit het festival heeft getrokken, was onduidelijk of het recht heeft op overheidsgeld.

Crevits zei maandag aan VTM Nieuws dat Pukkelpop de gemaakte kosten terugbetaald krijgt tot maximaal 1,8 miljoen euro. Hoe groot het bedrag is waarop de organisatie aanspraak maakt, is nog niet bekend. Dat hangt af van het uitgegeven bedrag en facturen die de organisatie kan voorleggen.

Transparantie

Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) reageerde maandagavond naar eigen zeggen verrast op die beslissing. 'Ik begrijp met de beste wil van de wereld niet waarom het kapitaalkrachtige moederbedrijf achter Pukkelpop na anderhalve maand nog steeds geen duidelijkheid geeft over het gebruik van 1,8 miljoen euro Vlaamse maximumsubsidie', schrijft hij op Twitter.

Hij eist volledige transparantie over de middelen. 'Er zijn voor aanvang van het festival veel bizarre zaken gebeurd, zoals het op voorhand afzeggen van artiesten en onderaannemers. Wie gebruikmaakt van overheidsgeld, moet volledige klaarheid bieden. Mijn oproep aan Pukkelpop blijft dan ook dezelfde: Show us the money.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud