Advertentie

Pukkelpop annuleert festival, maar wat met de gemaakte kosten?

Festivalgangers op Pukkelpop in 2019. ©Photo News

Het megafestival Pukkelpop gaat voor het tweede jaar op rij niet door. De coronaregels maken een vlotte organisatie onmogelijk. Of Pukkelpop de al gemaakte kosten kan verhalen op de overheid is nog niet duidelijk.

De essentie

  • Pukkelpop gaat voor het tweede jaar op rij niet door.
  • De organisatie wijt dat aan de verstrengde regels voor PCR- en antigeentesten.
  • Het aantal testen per dag zou moeten worden verdrievoudigd. Onmogelijk te organiseren, luidt het.
  • Het is nog onduidelijk of Pukkelpop de kosten die het al maakte voor de opbouw van zijn festivalweide kan recupereren bij de overheid.

Het was al langer duidelijk dat om Pukkelpop te bezoeken een Covid Safe Ticket nodig is, waarmee bezoekers kunnen aangeven dat ze dubbel gevaccineerd zijn, immuun of negatief getest. Maandag bleek echter dat een negatieve PCR-test maar 48 uur geldig is en een antigeentest slechts 24 uur, terwijl eerder sprake was van respectievelijk 72 en 48 uur.

Die wijziging maakt het festival organiseren onmogelijk, zegt de organisatie. Omdat Pukkelpop vooral mikt op een jong publiek, dat nog niet of niet volledig aan de beurt is gekomen in de vaccinatiecampagne, zou massaal getest moeten worden op het terrein. Volgens de organisatie zouden acht op de tien jongeren getest moeten worden. 'Dat is niet haalbaar', stelt ze.

Terwijl het festival oorspronkelijk in 7.000 testen per dag voorzag, zou dat aantal naar eigen zeggen in één klap moeten verdrievoudigen. Daarmee zou Pukkelpop '26 keer meer capaciteit moeten hebben dan het testcentrum Park Spoor Oost in Antwerpen op het hoogtepunt van de pandemie', becijferde de organisatie. Dat is onmogelijk, luidt het verdict.

Pukkelpop voelt zich met de rug tegen de muur gezet door de overheid. 'We waren op alles voorzien in het oorspronkelijke kader, maar zijn koud gepakt door de nieuwe regels van afgelopen maandag', zegt woordvoerder Frederik Luyten. 'Binnen de nieuwe lijnen is het onmogelijk geworden.' Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zijn de regels noodzakelijk om veilig een evenement te organiseren.

We waren op alles voorzien in het oorspronkelijke kader, maar we zijn koud gepakt door de gewijzigde regels.
Frederik Luyten
Woordvoerder Pukkelpop

Een alternatieve versie van twee dagen, zodat de moeilijkheden met de testen vermeden worden, is geen optie. 'Je kan niet vlak voor aanvang van de wedstrijd de spelregels veranderen. Dat is alsof je zegt tegen Wout Van Aert: je mag morgen meerijden in de koers, maar met slechts één wiel.'

Belastingsgeld

Tickethouders kunnen hun ticket laten terugbetalen of overzetten naar volgend jaar. De vraag is vooral of Pukkelpop de kosten die het al maakte in de opbouw van zijn festivalweide (deels) kan recupereren bij de overheid. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) laat het onderzoeken.

De Vlaamse regering trok in februari 50 miljoen euro uit voor de festivalsector in de vorm van terugbetaalbare voorschotten. Dat moest organisaties in staat stellen al kosten te maken om een evenement op poten te zetten. Bij een afgelasting vanwege de coronamaatregelen zou de som dan niet of maar gedeeltelijk terugbetaald moeten worden. Grote organisaties zoals Pukkelpop konden daar maximaal 1,8 miljoen euro uit putten.

In de Wetstraat gaat de vraag rond of Pukkelpop wel het volledige verhaal vertelt.

Het kabinet-Crevits bevestigt dat Pukkelpop die volledige som heeft aangevraagd, en dat die aanvraag ook werd goedgekeurd. De uitbetaling gebeurde evenwel nog niet.

Of de volledige som ten laste van de Vlaamse overheid valt, is nog niet duidelijk. Bij Tomorrowland was dat het geval, maar het verschil was dat Tomorrowland verboden werd door de lokale overheden, terwijl in dit geval een - weliswaar moeilijk haalbaar - kader bestond waarin het festival wel zou kunnen doorgaan. Pukkelpop rekent erop dat het de gemaakte kosten kan recupereren.

In de Wetstraat gaat de vraag rond of Pukkelpop wel het volledige verhaal vertelt. ‘Ik weet niet of het alleen om de strenge regels draait. Sommige andere festivals gaan wel door’, zei Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne voor de camera’s van 'VTM Nieuws', verwijzend naar het metalfestival Alcatraz in zijn thuisstad Kortrijk. In de wandelgangen wordt vermoed dat er een link is met het Nederlandse festival Lowlands, dat veel artiesten deelt met Pukkelpop en dat ook aan een zijden draadje hangt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud