Pukkelpop worstelt met coronaregels en legt ticketverkoop stil

©ANP

Pukkelpop heeft de opbouw van het festival en de ticketverkoop tot nader order opgeschort. De coronatestverplichtingen voor festivalgangers spelen de organisatie parten. Wie het hele weekend blijft, moet meerdere keren getest worden.

Dat laat de organisatie donderdag weten in een persmededeling en in berichten op sociale media. 'De onverwachte wijzigingen, aangekondigd na het Overlegcomité van afgelopen maandag, hebben grote gevolgen voor de verdere organisatie van Pukkelpop', klinkt het. Normaal gesproken vindt het festival van donderdag 19 augustus tot en met zondag 22 augustus plaats in Kiewit (Hasselt).

In het communiqué verwijst de organisatie van het festival naar de beslissing van de federale en regionale regeringen om buitenevenementen met 1.500 bezoekers of meer te laten doorgaan met het coronacertificaat. Als de festivalgangers via hun CovidSafeBE-app een bewijs kunnen voorleggen dat ze volledig gevaccineerd zijn, over immuniteit beschikken of negatief getest hebben op het virus, moeten ze geen mondmaskers dragen noch anderhalve meter afstand houden.

Hoogstwaarschijnlijk knelt het schoentje bij de testing. Veel jongeren zijn nog niet volledig gevaccineerd en moeten zich behelpen met een PCR-test. Alleen mag die maximaal 48 uur oud zijn, terwijl het festival vier dagen duurt. Op het festivalterrein de nodige testcapaciteit inrichten voor maximaal 66.000 bezoekers is allesbehalve evident.

Hoewel de organisatie ervan uitging dat sneltesten en antigeentesten (die 24 uur geldig zijn) uit den boze zijn, weerlegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat. 'Bij een snelle antigeentest krijg je toegang tot een dag nadat die test is afgenomen. Als je die test maandag ondergaat, dan mag je tot dinsdag naar een festival', zegt hij aan VRT NWS. De test kost 25 à 30 euro. Festivalgangers kunnen hem bij zo'n 1.000 apothekers laten afnemen.

Opheldering

Welke verdere 'opheldering' Pukkelpop-oprichter Chokri Mahassine en zijn team precies nodig hebben van de overheid, is onduidelijk. De organisatie is spaarzaam met commentaar en zou zich beraden over de uitwerking van de richtlijnen die Vandenbroucke dinsdagavond al uitstuurde.

In ieder geval verdween de module voor de ticket- en voucherverkoop op de website van Pukkelpop. Onlangs deelde de organisatie nog mee dat 85 procent van de combitickets al de deur uit was. Mocht het tot een annulatie komen, lijkt de kans klein dat de festivalgangers hun geld terugkrijgen. 'Als we volgend jaar ook moeten vergeten, wordt het wel heel moeilijk om te overleven. Dat is financieel niet houdbaar', verklaarde Mahassine vorige zomer in interviews.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud