Advertentie

Schuldenberg doet 360° Agency de das om

Christoph Ruys ©DRIES LUYTEN

Het creatieve bedrijf 360° Agency van uitgever en ex-Fotomuseum-directeur Christoph Ruys heeft de boeken neergelegd.

Christoph Ruys stapte een kleine drie jaar geleden op bij het uitgeversconcern WPG om 360° Agency op te richten. Hij deed die stap naar eigen zeggen uit onvrede met ‘de behoudsgezindheid in het boekenvak’. ‘Uitgevers zijn te weinig bezig met de toekomst’, zei hij in een interview met De Tijd. ‘Ze durven niet te innoveren.’

360° Agency werd in de markt gezet als ‘publishingagentschap’. Het agentschap zou creatieve concepten bouwen rond personen of bedrijven. Het resultaat kon vanalles zijn: een boek, een tentoonstelling of een tv-reeks, luidde het. ‘Waarom alleen een boek maken, als je een goed idee ook kan pitchen op andere dragers’, zei Ruys, die tussen 2003 en 2008 directeur was van het Fotomuseum en van het Modemuseum in Antwerpen.

360° Agency werkte onder meer samen met het dancefestival Tomorrowland, met de zanger Will Tura, met gezondheidscoach en tv-figuur Sonja Kimpen en met de poolreiziger Dixie Dansercoer.

Ruys was maandag niet bereikbaar voor commentaar. Het dossier is in handen van curator Gert Rydant. Volgens hem wachten ruim 40 schuldeisers samen op zo’n 760.000 euro. Bij de schuldeisers zijn onder meer KBC, een reeks uitgeverijen en - opmerkelijk - 1.700 bezoekers van het festival Tomorrowland.

360° Agency verkocht op het dancefestival gepersonaliseerde fotoboeken aan bezoekers. De voorafbetaling gebeurde ter plekke, de boeken zouden later worden opgestuurd. De bezoekers van de laatste editie van Tomorrowland wachten nog steeds op hun ‘belevenisboek’. ‘De kans is klein dat zij hun geld terugzien’, zegt Rydant.

Ook CultuurInvest staat in de wachtrij. Het PMV-investeringsfonds verleende het bedrijf van Ruys in 2012 een achtergestelde lening van 100.000 euro. Behalve PMV investeerde ook Edith Vervliet in 360° Agency. Zij was van 2006 tot 2011 directeur van het Flanders Fashion Institute.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud