Sector van livemuziek luidt alarmbel

©rv

Het Belgisch livecircuit is bezorgd over zijn voortbestaan.

'De economische impact van de crisis is nu al bijzonder groot en mogelijke annulaties voor de festivalzomer zullen voor de muzieksector desastreuze gevolgen hebben', klinkt het in een persbericht.  

-54%
omzetverlies
Voor 2020 wordt een omzetverlies in de evenementensector verwacht van 54 procent tegenover vorig jaar, in totaal naar schatting 5 miljard euro.

Alleen al voor ticketverkoop zou de schade in de honderden miljoenen lopen. De evenementensector ging plat nog voor de lockdown van half maart en zal waarschijnlijk ook het traagst weer mogen opstarten.

Inkomsten weg

'Artiesten en hun omkadering zien hun inkomsten wegvallen. Tel daar de schade voor de hele complexe ketting van toeleveranciers (podiumbouwers, licht- en geluidsfirma’s, backlineverhuur…), freelancers (geluids- en lichttechnici, stagehands, roadies, tourmanagers…), horeca etc. in de muzieksector bij en het totaalplaatje stijgt tot boven het miljard.'

Honderden miljoenen
Schade
Alleen al voor ticketverkoop zou de schade in de honderden miljoenen lopen.

De sector waardeert de maatregelen van de overheid, gaande van compensatiepremies en het overbruggingsrecht voor zelfstandigen over tijdelijke werkloosheid voor werknemers tot aangepaste kredietmogelijkheden. Om de klap voor de zomerfestivals te boven te komen, zullen bestaande maatregelen moeten worden uitgebreid rekening houdend met de eigenheid van de muzieksector op het vlak van tewerkstelling.

Event sector

Niet alleen de sector van de livemuziek is getroffen. Uit een studie van de Karel De Grote hogeschool blijkt dat de hele evenementensector zwaar getroffen is. Organisatoren van evenementen die alleen festivals organiseren maken daar maar 8 procent van uit. 

Voor 2020 wordt een omzetverlies verwacht van 54 procent tegenover vorig jaar. De organisatoren van evenementen vrezen dat hun omzet dit jaar met 1,3 miljard zal slinken, de toeleveraars met 3,6 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud