reportage

Testconcert in Ghelamco Arena om logistieke vragen op te lossen

300 vrijwilligers bij Stad Gent werden beloond voor hun inzet met een live optreden in de Ghelamco Arena. ©BELGA

Er werden geen besmettingen vastgesteld bij de 300 aanwezigen. Het testevenement wil de eventsector op het juiste spoor zetten richting coronaproof evenementen.

Het is eindelijk gestopt met regenen. De zon valt binnen in de Gentse Ghelamco Arena en vult een vak van de grasmat. Maar op het veld staan vandaag geen voetballers. Wel een klein overdekt podium, gehuld in rook en flikkerende lichten.

Op het podium staat de Belgische band Compact Disk Dummies. Het publiek is select - van de 20.000 zitjes zijn er maar 300 bezet - maar dat deert hen niet. De opgekropte energie rolt over het stadion, na zeven maanden niet live op te treden.

Dit is het eerste testconcert in Vlaanderen, georganiseerd door Arena Events, in samenwerking met Stad Gent en het UZ Gent. De 300 toeschouwers, allemaal vrijwilligers bij Stad Gent, lieten een sneltest afnemen bij het binnenkomen. In april gebeurden al gelijkaardige experimenten in België, in de vorm van theatervoorstellingen of congressen. Ook Nederland onderzocht al de mogelijkheden van testevenementen.

Met dit event proberen we meer een aantal logistieke vragen op te lossen voor de eventsector, in de plaats van te focussen op medische criteria.
Michiel Vanderheyden
Arena Events

Maar het doel van dit optreden is anders, zegt Michiel Vanderheyden van Arena Events. 'Die andere events waren bedoeld als wetenschappelijk onderzoek: hoe kan een evenement veilig plaatsvinden?' Er werd bijvoorbeeld bekeken of het virus buitengehouden kon worden, en als het toch opdook, hoe makkelijk het was om de besmette personen te tracen. 'Met dit event proberen we meer een aantal logistieke vragen op te lossen voor de eventsector', zegt Vanderheyden. 'Wat heb je allemaal nodig om een evenement te organiseren dat voldoet aan de veiligheidsnormen?'

Sneltests

Normaal gezien moet er bij sneltests plaats voorzien zijn waar mensen die getest zijn even kunnen wachten tot ze het resultaat kennen. 'Maar voor veel evenementenlocaties is dat moeilijk', zegt Vanderheyden. 'Wij hebben het fiat gekregen van de virologen om het anders te doen. We volgen de protocollen - mensen houden afstand en dragen mondmaskers - en het evenement gaat door in de open lucht.'

Het publiek komt aan in verschillende tijdsblokken, om de drukte te spreiden. Medisch personeel van het UZ Gent neemt een sneltest af, maar daarna mag iedereen meteen doorlopen naar zijn of haar stoel, zonder het resultaat af te wachten. ©BELGA

Vanderheyden gaat ons voor naar een 'teststraat' op de tweede verdieping van de Ghelamco Arena. 'Het publiek komt aan in verschillende tijdsblokken, om de drukte te spreiden. Medisch personeel van het UZ Gent neemt een sneltest af, maar daarna mag iedereen meteen doorlopen naar zijn of haar stoel, zonder het resultaat af te wachten.' Een team verzamelt de testen, waarna ze ter plekke geanalyseerd worden.

'Stel dat iemand positief test: binnen de tien minuten krijgt die een sms met de boodschap om de arena te verlaten en zich aan te melden bij een infopunt.' Dat kan de organisatie controleren, want als de toeschouwers bij het binnenkomen hun ticket laten scannen, wordt dat automatisch gelinkt aan hun testresultaat en de aangewezen stoel. Als iemand positief test wordt nog een PCR-test afgenomen, waarna die terechtkomt in de officiële tracingprocedure.

Als de toeschouwers bij het binnenkomen hun ticket laten scannen, wordt dat automatisch gelinkt aan hun testresultaat en de aangewezen stoel. ©BELGA

Draaiboek

Met die aanpak willen de organisatoren een belangrijke logistieke knoop ontwarren en helderheid scheppen voor de rest van de evenementensector. 'Op basis van vandaag stellen we een soort draaiboek samen: hoeveel tijd, mensen en geld heb je nodig om vlot een evenement voor een groep van 300 mensen te laten plaatsvinden?'

Zelfs als er meer mensen gevaccineerd zijn, zullen er nog sneltests moeten gebeuren.
Michiel Vanderheyden
Arena Events

Vorige week kreeg de branche eindelijk wat perspectief van de overheid. Vanaf 9 juni mogen binnenevenementen doorgaan met maximaal 200 mensen, al mag de zaal nooit meer dan voor 75 procent bezet zijn. In de buitenlucht mogen dat maximaal 400 mensen zijn. Het dragen van een mondmasker en het houden van afstand blijven verplicht. Vanaf juli gaat dat naar 2.000 mensen binnen en 2.500 buiten.

Nog verder in de zomer, vanaf half augustus, als 70 procent van de bevolking zijn eerste prik kreeg, zijn zelfs grote festivals met meer dan 5.000 bezoekers mogelijk. Aanwezigen moeten wel bewijzen dat ze minstens hun eerste vaccinatieprik hebben gekregen. Een negatieve sneltest die op het festival wordt afgenomen of een PCR-test op voorhand kunnen een alternatief zijn.

Voetbalmatch

Voor het optreden van Compact Disk Dummies moest Arena Events een 30-tal mensen inschakelen. Vanderheyden schat dat de kosten tussen de 25.000 à 30.000 euro zullen liggen. De organisatie werkt al sinds januari aan dit concert, maar moest wachten tot de ministers van Volksgezondheid een kader voor testevents goedkeurden. Nu de deur lijkt open te staan voor grootschalige festivals, met getallen tot 60.000 bezoekers bij bijvoorbeeld Pukkelpop, lijkt het testevent in de Ghelamco Arena maar klein.

30.000 euro
De kosten van het testevent in Gent lopen op tot 30.000 euro.

'Het blijft relevante informatie', vindt Vanderheyden, 'want zelfs als er meer mensen gevaccineerd zijn, zullen er nog sneltests moeten gebeuren. Er gaan altijd gelegenheden zijn waar een deel van het publiek nog geen vaccin kreeg. Dat wordt een onderdeel van een nieuwe manier van evenementen organiseren.'

Hij draait zich om en wijst naar een groot logo van de voetbalploeg K.A.A. Gent, waarvan de Ghelamco Arena de thuishaven is. 'Neem het voorbeeld van een voetbalmatch. In dit stadion is plaats voor 20.000 supporters. Als daarvan een 1.000-tal niet gevaccineerd is, zullen die volgens ons wel nog een sneltest moeten ondergaan. Nu willen we uitstippelen hoe dat efficiënt kan verlopen.'

Het is bijna 18 uur, het optreden gaat beginnen. Vanderheyden steekt zijn duim omhoog. 'Alle tests zijn negatief. Er moet dus niemand uit het publiek naar huis.' Binnen een week zal iedereen wel nog een PCR-test moeten laten afnemen, voor alle zekerheid. Maar op dit moment is dat nog niet aan de orde. Nu klautert zanger Lennert Coorevits in het decor. Het publiek klapt en zingt, elk van op hun eigen stoeltje. Iedereen moet zich inhouden om recht te staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud