Vrijbrief voor Kinepolis voor nieuwe Belgische bioscopen

Kinepolis wordt geleid door Eddy Duquenne.

De beursgenoteerde cinemagroep Kinepolis mag vanaf augustus 2021 nieuwe bioscopen openen in ons land, na een jarenlange ban van de Mededingingsautoriteit.

De ban van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) gaat terug tot de fusie van de familiale bioscoopgroepen Bert en Claeys in 1997 tot Kinepolis . Toen zette de voorloper van de BMA een rem op de Belgische expansie van Kinepolis, als afgetekende marktleider in ons land. Later werden de beperkingen aangepast.

Maar Kinepolis is zich blijven verzetten. Vorig najaar besloot het Brusselse hof van beroep in een nieuw arrest een beslissing van de BMA te vernietigen en Kinepolis groen licht te geven om op eigen kracht te groeien in België, op voorwaarde dat het een overgangsperiode in acht neemt.

Steun voor concurrenten

Voor het bepalen van de duur van die periode verwees het hof naar de BMA. Die besliste dat Kinepolis vanaf 12 augustus 2021 nieuwe bioscoopcomplexen mag openen in België, zonder voorafgaandelijke toestemming van de concurrentiewaakhond.

De instantie heeft het over een 'passende, effectieve en proportionele wachttijd' van 18 maanden die de concurrenten kan ondersteunen. De BMA heeft het vooral over concurrenten die besloten de strijd aan te gaan, maar waarvan de projecten zich nog niet in een voldoende gevorderd stadium bevinden.

Voorbereidingen

Tijdens de overgangsperiode mag Kinepolis wel voorbereidingen treffen. 'Kinepolis hoopt de lange procedureslag met betrekking tot organische groei achter zich te laten. De overige voorwaarden, onder meer met betrekking tot het verbod op overnames in België, blijven van toepassing', meldt de groep.

'Dit is een redelijke beslissing. We kijken ernaar uit in nieuwe regio's bij te dragen aan een positieve ontwikkeling van de Belgische bioscoopmarkt', zegt Eddy Duquenne, de CEO van Kinepolis Group.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud