Water staat grootste bioscoopgroep van de wereld aan de lippen

Een gesloten AMC-bioscoop nabij Times Square in New York. ©AFP

's Werelds grootste bioscoopketen AMC ziet de bodem van de kas naderen. Dichter bij huis is het uitkijken of Kinepolis zijn Nederlandse zalen openhoudt.

AMC , de grootste cinemagroep van de wereld, dreigt eind dit jaar in geldnood te komen. Topman Adam Aron verklaart in een interview met het persagentschap Reuters dat hij een kapitaalverhoging overweegt.

Aron ontkent het bericht dat AMC bescherming tegen zijn schuldeisers zou aanvragen. Het persagentschap Bloomberg schreef dat de schuldeisers onderling voorbereidende gesprekken hadden gevoerd over het verstrekken van middelen mocht AMC Chapter 11 aanvragen.

AMC begon in september een zoektocht naar 180 miljoen dollar. De verkoop van minderheidsbelangen (bestaande aandelen) bracht voorlopig bijna 38 miljoen dollar op. Daarnaast verkocht CEO Aron afgelopen zomer negen bioscoopcomplexen in de Baltische landen voor 77 miljoen dollar.

Schuldenberg

Het is tekenend dat zowel AMC als Cineworld - wereldwijd het nummer een en twee van de bioscoopwereld - in slechte papieren zitten. Beide spelers breiden voor de pandemie de overnames aan elkaar en staken zich daarvoor zwaar in de schuden. AMC sleept 5 miljard dollar mee, Cineworld meer dan het dubbele.

Covid-19 hypothekeert de aflossing van die miljardenschulden. AMC en Cineworld moeten het sinds de uitbraak zonder hun bioscopen in New York en Los Angeles doen, die nog niet heropend zijn. Een flinke aderlating, want New York is in zijn eentje goed voor 6 tot 10 procent van de wereldwijde box office, zegt Cineworld-topman Moshe 'Mooky' Greidinger in een podcast van The Wall Street Journal.

In de cinema's die wel weer open mochten, is het voor het beperkte aantal zitplaatsen geen stormloop. AMC geeft aan dat 83 procent van zijn Amerikaanse bioscopen open is (494 van de 598), maar dat de bezoekersaantallen 85 procent lager liggen dan vorig jaar.

Uitstel en afstel

Op die manier verbrandt een bioscoop meer geld dan hij opbrengt. Cineworld besliste daarom begin deze maand zijn Amerikaanse en Britse complexen te sluiten. De doodsteek was het uitstel van de nieuwe Bond-film van november tot volgend jaar.

007-producent MGM is niet de enige Hollywoodstudio die het de bioscopen in deze zware tijden nog lastiger maakt. Disney loodste de twee animatiefilms 'Mulan' en 'Soul' rechtstreeks naar zijn streamingplatform Disney+. Als dat een structurele trend wordt, krijgt de bioscoopwereld het nog zwaarder.

Dichter bij huis houdt Kinepolis zijn Nederlandse complexen open ondanks de strengere coronamaatregelen. Daar worden sinds twee weken maar 30 mensen per zaal toegelaten. 'We blijven open', zegt de woordvoerster.

Kinepolis is in zijn sector een van de gezondste bedrijven. De komende jaren zijn geen grote schuldaflossingen gepland. Dit en volgend jaar gaat het om 10 miljoen euro op een totaal uitstaand bedrag van 460 miljoen euro. De groep is eigenaar van het gros van haar bioscopen - goed voor een waarde van zowat 1 miljard euro - wat een pak aan huuruitgaven uitspaart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud