'We moeten de klanten intomen, want de knaldrang is groot'

'Een coronaproof trouwfeest is duurder. Je hebt meer tafels en stoelen nodig, want de mensen mogen nog niet dansen. Maar dat houdt ze niet tegen', zegt Quinten Goekint van het eventbureau Look I Like. ©Wouter Van Vooren

De versoepelingen volgen elkaar in sneltempo op, en dat moet worden gevierd. Na een maandenlange coma moet de evenementensector nu plots razendsnel optrekken. 'Ik ben nog nooit zo klaar geweest als nu, maar ik kan daar niet in mijn eentje gaan staan.'

'Kerstbomen bestellen als het buiten 25 graden is, het is absurd.' Quinten Goekint zit in de auto, alweer op weg naar de volgende afspraak: Fort Napoleon in Oostende, waar dit weekend een trouwfeest plaatsvindt op het dak. Nu de eventsector dankzij de beloofde versoepelingen eindelijk een scheut frisse lucht krijgt, moet de zaakvoerder van het eventbureau Look I Like meerdere bordjes tegelijk in de lucht houden.

De essentie

  • Dankzij de versoepelingen krijgt de eventsector weer ruimte om dingen te organiseren.
  • Vooral bedrijven zoeken manieren om hun personeel weer samen te brengen, met een grote vraag naar cateraars en foodtrucks als gevolg.
  • Bij de bedrijven in de sector klinkt enthousiasme, maar ook een waarschuwing voor personeelstekort.

'Normaal gezien organiseren wij vooral evenementen voor steden en gemeenten. We zijn nu volop bezig met de voorbereidingen voor de kerstmarkten op het einde van het jaar.' Ook zijn cateringbedrijf Taste I Like, dat paraat moet staan voor de grote zomerfestivals, is stilaan warmgedraaid. 'Toen dat allemaal stilviel, moesten we op zoek gaan naar nieuwe inkomsten en hebben we een pop-upbar geopend in Fort Napoleon. Toen de officiële horecaconcessie daar vrijkwam, hebben we niet getwijfeld. Nu organiseren we plots ook privéfeesten.'

Knaldrang

Dat die op dit moment nog volgens strikte regels moeten verlopen, drukt de pret niet. 'Een coronaproof trouwfeest is duurder. Je hebt meer tafels en stoelen nodig, want de mensen mogen nog niet dansen. Maar dat houdt ze niet tegen', zegt Goekint. 'We moeten onze klanten intomen en blijven benadrukken dat ze de richtlijnen moeten volgen, want de knaldrang is groot.'

De geest is uit de fles. Mensen en bedrijven willen vieren dat ze opnieuw samen mogen komen. Vanaf deze week zijn indoor evenementen toegelaten tot 200 personen, volgens de richtlijnen die in de horeca gelden. Buiten kan het tot 400 personen. Op privéfeesten en recepties zijn 100 personen toegelaten. In juli en augustus gaan die limieten stelselmatig de lucht in.

'Toen de officiële horecaconcessie van Fort Napoleon vrijkwam, hebben we niet getwijfeld. Nu organiseren we plots ook privéfeesten.' ©Wouter Van Vooren

De eventsector, die ruim 3.000 bedrijven en meer dan 80.000 medewerkers telt - freelancers niet inbegrepen - en waar het omzetverlies door corona tot in de miljarden oploopt, zet zich dus maar beter schrap. Dat ziet ook Thibaut Pauwels, die in 2015 Salino.be oprichtte. Op dat online platform kan iedereen die een evenement wil organiseren - van een kleinschalig verjaardagsfeest tot professionele recepties - terecht voor locaties, catering of materiaal. 'Onze website trekt maandelijks 85.000 bezoekers aan, die wij verbinden met onze 800 partners uit de eventindustrie', zegt Pauwels. 'De jongste twee, drie weken is de vraag ontploft.'

Bedrijfsevents

De grootste toename zit bij de bedrijfsevents. 'Vooral events op het bedrijfsterrein zelf worden nu heel last minute georganiseerd, als een coronaproof manier om personeel weer samen te brengen', zegt Pauwels. 'De boekingen voor cateraars en foodtrucks zijn de afgelopen maand met ruim 600 procent toegenomen. Bedrijven die nu beslissen iets te organiseren, moeten dat noodgedwongen uitstellen tot na de zomer.'

Ook voor huwelijken is Salino.be populair. 'Er zijn mensen die hun trouwfeest al twee keer hebben moeten uitstellen. Daardoor zijn ze flexibeler geworden. Willen ze echt graag dit jaar nog trouwen, dan moeten ze vaak kiezen voor een andere dag dan een zaterdag', zegt Pauwels. Die feesten zullen kleinschaliger zijn dan eerst gepland, maar de budgetten blijven vaak hetzelfde. 'Er komen minder gasten, maar voor de aanwezigen betekent dat meer luxe, zowel qua aankleding als catering en entertainment.'

Op papier mag het nog allemaal zo goed gepland zijn, straks is het wel twee jaar geleden dat we het ook effectief gedaan hebben.
Quinten Goekint
Zaakvoerder eventbureau Look I Like

Najaarspiek

Hoewel de zomer druk belooft te worden, moet ook volgens Goekint de grootste piek nog komen. 'Ik heb al tientallen telefoontjes gekregen van burgemeesters die vrijheidsfeesten willen organiseren in september en oktober', zegt Goekint. Maar met het ontkurken van de flessen komt ook de onzekerheid. 'We zijn nu volop geld aan het uitgeven, terwijl er nog steeds amper iets binnenkomt', zegt Goekint.

'We waren er al stilletjes vanuit gegaan dat onze zomeropdrachten niet zouden doorgaan. Nu moeten we zeer snel schakelen. En op papier mag het allemaal nog zo goed gepland zijn, het is straks wel twee jaar geleden dat we het ook effectief gedaan hebben. We hebben noodgedwongen personeel moeten ontslaan, dat intussen andere jobs heeft. We moeten dus in sneltempo nieuwe mensen zoeken en opleiden.'

Personeelstekort

De boekingen voor cateraars en foodtrucks zijn de afgelopen maand met ruim 600 procent toegenomen.
Thibaut Pauwels
Oprichter eventplatform Salino

Voorzichtigheid blijft dus geboden. Levi Party Rental uit Merelbeke wacht nog tot midden augustus om vol op het gaspedaal te trappen. 'Als verhuurder van feestmateriaal zijn wij afhankelijk van veel andere partijen', zegt manager Timo Lejeune. 'Wie een trouwfeest organiseert, moet eerst een locatie vinden die nog vrij is en een cateraar die beschikbaar is. Pas daarna ga je op zoek naar materiaal om te huren. Heel veel privéfeesten zijn uitgesteld tot 2022.'

Ook bij Levi Party Rental wordt personeel een issue. 'In een normaal jaar doen we in deze periode zo'n 20.000 couverts per weekend. Op een gegeven moment waren dat er nog maar 20. Daardoor hebben we veel uitzendcontracten niet kunnen verlengen', zegt Lejeune. 'Maar de omvang van de vraag na de zomer gaat ons verrassen, dat weet ik zeker. Bedrijfsevents kunnen oplopen tot 200.000 couverts per weekend. Ik ben nog nooit zo klaar geweest als nu, maar ik kan daar niet in mijn eentje gaan staan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud