YouTube bant naziverheerlijkers

©ANP XTRA

De videodienst YouTube kondigt bijkomende inspanningen aan om racistische en tot discriminatie aanzettende filmpjes te bannen. Naziverheerlijking en negationistische video's zijn expliciet verboden.

YouTube, dat behoort tot het Google-universum, kondigt de strengere aanpak aan in een blogpost. 'We zullen video's verbieden die beweren dat een groep superieur is en daarmee discriminatie, segregatie of uitsluiting rechtvaardigen op basis van criteria als leeftijd, gender, ras, kaste, religie of seksuele geaardheid', zegt het videonetwerk. 'Dat omvat bijvoorbeeld video's die de nazi-ideologie, die inherent discriminerend is, verheerlijken.'

Ook video's die de Holocaust of andere historische verschrikkingen ontkennen, zijn voortaan verboden.

Vrijheid van meningsuiting

De stappen zijn opmerkelijk omdat YouTube de vrijheid van meningsuiting altijd hoog in het vaandel voerde. YouTube zegt wel de foute video's bij te zullen houden voor onderzoekers die onderzoek doen naar haatgroeperingen.

YouTube zegt ook maatregelen te zullen nemen tegen video's die tegen de grenzen van het toelaatbare aanschurken, wat 'borderline content' genoemd wordt, en video's die 'desinformeren'. Zulke filmpjes worden niet verboden, maar zullen zo weinig mogelijk aanbevolen worden aan YouTube-gebruikers. Het gaat bijvoorbeeld om video's die beweren dat de aarde plat is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud