2017 was een topjaar voor nieuwe medicijnen

Vorig jaar werd er onder meer een nieuw medicijn voor diabetespatiënten goedgekeurd. ©BELGAIMAGE

Vorig jaar werden 138 nieuwe geneesmiddelen toegelaten in Europa en de Verenigde Staten. De medicijnen richten zich vooral op zeldzame ziekten en kanker.

Vorig jaar werd een pak meer medicijnen goedgekeurd. De Europese geneesmiddelenautoriteiten gaven groen licht voor 92 geneesmiddelen, generieken inbegrepen, tegenover 81 het jaar voordien. Bij de Amerikaanse evenknie, de FDA, kwam het aantal op 46, of twee keer zoveel als in 2016 en goed voor het hoogste aantal in 21 jaar, duidt Reuters.

140 medicijnen
Zeldzame ziekten
Sinds 2000 werden er 140 medicijnen tegen weesziekten, of zeldzame ziekten, goedgekeurd. Farmabedrijven mikken vooral op oplossingen voor deze ziekten en ook op behandelingen tegen kanker.

De meeste nieuwe medicijnen waren voor weesziekten, of zeldzame ziekten die maar een klein deel van de bevolking treffen. Die geneesmiddelen zijn doorgaans duur, omdat het bijna maatwerk is voor patiënten en jarenlang onderzoek heeft gevraagd. Europa lanceerde in 2000 een speciaal programma om voorrang te geven aan medicijnen voor weesziekten. Volgens de European Medicines Agency (EMA) zijn er 6.000 weesziekten in Europa, met ongeveer 30 miljoen patiënten. Tot zover zijn er 140 geneesmiddelen tegen zeldzame ziekten en zijn er nog 1.900 in aantocht.

Opvallend is dat de 46 medicijnen gerapporteerd door de FDA niet de celtherapie omvatten van onder meer Novartis  en Gilead . Die farmabedrijven herprogrammeren stamcellen en zetten die in om ziekten aan te vallen. De FDA heeft deze vorm van behandeling in een aparte categorie ondergebracht. Ook het Belgische Celyad werkt aan een experimentele kankerbehandeling met immuuncellen die opnieuw worden geïnjecteerd na een labopassage. Net als Tigenix, dat onlangs een positief advies van de EMA kreeg voor zijn celtherapie tegen perianale fistels voor mensen met de ziekte van Crohn. De goedkeuring zou nu in het voorjaar moeten volgen.

Levensreddend

Dat het aantal nieuwe geneesmiddelen fors is gestegen, heeft overigens niet alleen met de gedrevenheid van de farma-industrie te maken, maar ook met de snellere procedures bij de geneesmiddelenautoriteiten. Was er tot voor kort minstens anderhalf jaar nodig om een geneesmiddel op de markt te krijgen, vandaag kan dit soms in enkele maanden. Zeker als het middel levensreddend is, zijn kortere goedkeuringstermijnen mogelijk.

Ook als de werking van een geneesmiddel min of meer gelijk is aan een ander, verloopt de goedkeuring nu sneller. Zo kreeg Steglatro, het nieuwe medicijn tegen diabetes van Pfizer  en Merck  , in december het fiat, omdat het al het vierde product is van dit type.

Opvallend is dat bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) het aantal negatieve adviezen ook is gestegen.

Brexit

Hoe 2018 er zal uitzien is voorlopig nog koffiedik kijken. De FDA stelt dat het weinig nieuwe middelen verwacht, gezien verschillende nog op de valreep eind december werden goedgekeurd. Het EMA waarschuwt dan weer dat het zijn verhuizing voorbereidt van Londen naar Amsterdam, een gevolg van de brexit, waardoor dossiers vertraging kunnen oplopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud