5,4 miljoen euro subsidie voor onderzoek Tigenix

Een onderzoeker van Tigenix aan het werk. ©TiGenix

Biotechbedrijf Tigenix krijgt steun in zijn onderzoek naar een middel tegen ernstige bloedvergiftiging als gevolg van ernstige, gemeenschap verworven longontsteking. De Europese Commissie geeft het Leuvense bedrijf en zijn partners een subsidie van 5,4 miljoen euro.

Cx611, dat is de lekker bekkende werknaam van het middel waar Tigenix aan werkt. Het intraveneus aan te brengen middel - een suspensie van uit vetweefsel afgeleide stamcellen - moet ernstige sepsis kunnen behandelen bij volwassen patiënten die de aandoening hebben opgelopen als gevolg van een zware longontsteking.

Sepsis is de medische term voor wat in de volksmond bloedvergiftiging wordt genoemd. De 'ernstige' die de term hier vooraf gaat, wil zeggen dat er acuut orgaanfalen aan te pas komt.

Er is voorlopig geen adequate behandeling voor ernstige sepsis. Eigenlijk is de standaardbehandeling momenteel vooral symptoombehandeling met ontstekingswerende geneesmiddelen en antibiotica, iets wat Tigenix 'palliatieve en ondersteunende behandeling' noemt.

Tigenix werkt in de zoektocht naar een remedie samen met enkele onderzoeksinstellingen in verschillende landen. De 5,4 miljoen euro subsidie is voor de gemeenschap bedoeld. 1,3 miljoen euro is voor Tigenix zelf; de rest moet de activiteiten van de klinische onderzoekspartners financieren. Tigenix is als trekker van het project wel verantwoordelijk voor het beheer van dat geld.

De subsidie is bedoeld om een klinische fase II-studie te financieren. Die gaat Tigenix nu uitvoeren op naar schatting 180 patiënten.

De Europese Commissie kent de subsidie toe via haar Horizon 2020-fonds, dat bedoeld is om innovatie en onderzoek in Europa te stimuleren. Het project van Tigenix is daarmee een van de weinige klinische projecten dat zo fondsen verwerft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud