Ablynx-aandeel springt ruim boven biedprijs Novo Nordisk

©Emy Elleboog

Beleggers speculeren dat Novo Nordisk dieper in de buidel zal tasten om Ablynx in te lijven. Het scenario waarin een derde speler zich in de strijd mengt, is evenmin uitgesloten.

De beurswaarde van het Gentse biotechbedrijf Ablynx neemt de kaap van 2 miljard euro. Het aandeel  schiet omhoog tot ruim boven de prijs die Novo Nordisk wil betalen om het bedrijf in te lijven.

Het Deense farmabedrijf legde op 22 december een overnamevoorstel voor aan de raad van bestuur van Ablynx: 28 euro cash en 2,50 euro extra als Ablynx vorderingen weet te boeken met twee lopende onderzoeksprojecten (RSV en reuma).

Ablynx maakte in een reactie duidelijk dat dat voorstel de waarde van het bedrijf niet reflecteert en dus geen basis is om eventuele gesprekken te starten. Stephanie Put van Degroof Petercam stipt aan dat een bod dat 100 procent uit cash bestaat - dus zonder voorwaardelijke extraatjes - mogelijks de deur al op een kier kan zetten. De analiste kleeft een koersdoel van 32 euro op Ablynx.

Andere gegadigden

Volgens een analist van Jefferies is Ablynx zelfs 36 euro waard, als aan de twee voorwaarden van Novo Nordisk wordt voldaan. De analist Peter Welford sluit bovendien niet uit dat andere gegadigden opduiken. Hij verwijst daarvoor niet enkel naar het 'potentieel zeer winstgevende' medicijn caplacizumab, maar ook naar het technologieplatform van Ablynx dat toepasbaar is in tal van ziektedomeinen.

Namen van andere geïnteresseerden geeft Welford niet. Degroof Petercam heeft het onder andere over Merck en Sanofi, die al samenwerkingen met Ablynx hebben lopen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content