Ablynx en beleggers vinden overnamebod te laag

Ablynx-CEO Edwin Moses. ©Thierry du Bois

Ablynx zegt niet te geloven in het overnamebod van Novo Nordisk en noemt het ook 'geen basis voor verdere gesprekken'. Beleggers geven Ablynx gelijk: het aandeel is na een koersexplosie meer waard dan de biedprijs.

Novo Nordisk maakte deze morgen bekend dat het bereid is 2,6 miljard euro te betalen voor Ablynx , maar het Gentse biotechbedrijf vindt dat te weinig. 'Dit vijandig overnamebod onderwaardeert het bedrijf en zijn toekomst', luidt het in een persbericht. Bij de heropening van de notering ging het aandeel zo'n 47 procent hoger tot 31,4 euro.

Ablynx zegt te kunnen doorgaan als een onafhankelijk biotechbedrijf, dat op eigen houtje zijn beloftevolle geneesmiddel caplacizumab naar de markt zal brengen. Het middel - het eerste van Ablynx - wordt binnenkort goedgekeurd door de geneesmiddelenautoriteiten. Analisten verwachten dat het 400 à 500 miljoen euro per jaar zal opbrengen.

Ablynx geeft verder aan dat het op 7 december een ongevraagd, niet-bindend en voorwaardelijk voorstel heeft ontvangen van Novo Nordisk. Het bedrijf bood 26,75 euro per aandeel contant. Ablynx weigerde, waarop Novo Nordisk op 19 december opnieuw op de proppen kwam met hetzelfde aanbod. Op 22 december volgde dan het aanbod van 28 euro per aandeel.

Dialoog

'Na voorzichtig afwegen heeft de raad van bestuur unaniem beslist dat het voorstel niet in het voordeel is van het bedrijf en zijn aandeelhouders. Het onderwaardeert fundamenteel caplacizumab en de Ablynx-technologie. (...) Het voorstel is op dit ogenblik ook geen basis voor verdere gesprekken', stelt Ablynx-CEO Edwin Moses in het persbericht.

De vraag is nu of Novo Nordisk zijn prijs verhoogt. Jesper Brandgaard, de financieel directeur van het Deense farmabedrijf, liet eerder op de dag uitschijnen dat dit mogelijk was. 'Het hangt af van de dialoog die we kunnen voeren met Ablynx. Krijgen we meer inzicht in het onderzoek en de producten van het bedrijf, dan zullen we ook beter kunnen inschatten wat het bedrijf waard is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect