Ablynx krikt marktpotentieel van zijn eerste medicijn op

Edwin Moses, CEO van Ablynx, is positief over de commercialisering van het eerste geneesmiddel van het biotechbedrijf, caplacizumab. ©Sofie Van Hoof

Het Gentse biotechbedrijf Ablynx gaat voortaan uit van een marktpotentieel van 1,2 miljard euro voor caplacizumab, zijn geneesmiddel tegen de zeldzame bloedziekte TTP, in de plaats van 800 miljoen euro voordien.

Ablynx sloeg maandag een overnamebod van 2,6 miljard euro af omdat het dat geneesmiddel op eigen kracht naar de markt wil brengen. 's Avonds deed Ablynx-CEO Edwin Moses een korte presentatie op de JPMorgan Health Conference, een jaarlijkse bijeenkomst van de biotechindustrie waar ruim 400 bedrijven van over de hele wereld op afkomen.

Moses begon met een korte verklaring over het vijandige overnamebod van Novo Nordisk, de Deense farmareus die bereid is 2,6 miljard euro te betalen voor Ablynx . 'Ik heb er het volste vertrouwen in dat we meer waarde kunnen creëren voor de aandeelhouders door ons eerste medicijn zelf naar de markt te brengen dan door het in handen te geven van Novo Nordisk', stelde hij. 'Caplacizumab heeft een enorm potentieel, waardoor we zullen groeien op de lange termijn.'

Caplacizumab is het verst gevorderde geneesmiddel van Ablynx. De fase 3-studies, de laatste in een onderzoek, zijn bezig. Het middel geeft bemoedigende resultaten bij patiënten met TTP. Bij die levensbedreigende ziekte vormen zich over het hele lichaam bloedklonters in de bloedvaten, waardoor de organen niet meer normaal kunnen functioneren.

Even later gaf hij cijfers over caplacizumab, dat Ablynx dit jaar wil commercialiseren zodra het groen licht heeft gekregen van de geneesmiddelenautoriteiten.

We hebben het marktpotentieel van caplacizumab herzien. Hingen we aanvankelijk uit van 800 miljoen euro, nu is dat 1,2 miljard euro.
Edwin Moses
CEO Ablynx

Moses: 'We hebben het marktpotentieel herzien. Aanvankelijk gingen we uit van 800 miljoen euro, nu van 1,2 miljard euro. De recente, bemoedigende resultaten van de fase3-studie met caplacizumab, de zogenaamde Hercules-studie, hebben ons meer vertrouwen gegeven. We krikken de marktverwachting dan ook met 40 procent op.'

Groen licht

Moses voegde eraan toe dat de goedkeuring van de EMA, het Europese geneesmiddelenagentschap, in de eerste jaarhelft wordt verwacht. Meteen daarna zou caplacizumab op de markt komen in Europa. Het dossier zal in de eerste helft van dit jaar ook worden ingediend bij de FDA, de Amerikaanse toezichthouder.

Intussen lopen nog studies met caplacizumab. Dit jaar worden resultaten verwacht met ongeveer 300 extra patiënten.

10,6 miljard
Partnerships
Ablynx heeft dankzij zijn partnerships met farmabedrijven uitzicht op 10,6 miljard euro aan mijlpaalbetalingen en royalties.

Novo Nordisk was met zijn bod van 2,6 miljard euro vooral uit op de inkomsten van caplacizumab. Financieel directeur Jesper Brandgaard zei dat hij net zoals de analisten uitging van 400 à 500 miljoen euro jaarlijkse inkomsten uit het medicijn. 'Al zou extra onderzoek en meer inzicht in Ablynx kunnen aantonen dat we dat bedrag moeten herbekijken.'

Moses benadrukte ook dat Ablynx op eigen kracht verder kan. Het bedrijf heeft 45 onderzoeksprogramma's lopen en heeft daar een dertigtal partnerships met farmabedrijven voor. 'Dit geeft ons uitzicht op 10,6 milard euro aan mijlpaalbetalingen en royalty's', maakt Moses zich sterk. Bij de partners zijn AbbVie, Merck, MSD, Sanofi en Boehringer Ingelheim. Ablynx heeft ook nog 450 miljoen euro in kas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect