Ablynx-middel krijgt groen licht van Europa

De Ablynx-site in Zwijnaarde. ©BELGA

Het Franse farmabedrijf Sanofi, die het biotechbedrijf uit Gent eerder dit jaar opkocht, mag het bloedklontermiddel Cablivi op de markt brengen.

Cablivi is de merknaam voor caplacizumab, het middel tegen de zeldzame bloedziekte aTTP waar Ablynx jarenlang aan werkte.

Met de 'go' van de Europese Commissie valt de laatste horde voor de commercialisering in Europa weg. Ablynx mikt met Cablivi ook op de VS: geneesmiddelenwaakhond FDA moet zich daarover tegen 6 februari 2019 uitspreken. 

Het potentieel van caplacizumab - de markt ervoor werd eerder dit jaar geschat op 1,2 miljard euro - was een belangrijke reden waarom Sanofi begin 2018 bijna 4 miljard euro op tafel legde voor het Gentse biotechbedrijf.

Ablynx verdween door dat succesvolle Franse bod in juni van de beurs en dus ook uit de Belgische beleggersportefeuilles.

Het bedrijf, één van de grootste Belgische biotechsuccessen, telt zo'n 450 werknemers in België. Sanofi, met een site in Geel, heeft er 900.

Bij Ablynx zitten tientallen middelen in de pijplijn, alle in een minder vergevorderd stadium dan caplacizumab en allemaal gebaseerd op werk rond nanobodies, piepkleine antilichamen uit het bloed van lama's.

Het meest geavanceerd is een middel tegen de virale longaandoening RSV.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud