Acacia Pharma halveert na brief Amerikaanse farmawaakhond

Het management van Acacia Pharma bij de beursgang vorig jaar. ©EURONEXT

Acacia Pharma krijgt nog geen goedkeuring van de FDA om zijn eerste medicijn in de VS te lanceren. Het aandeel halveert.

Na jaren investeren in onderzoek heb je dan een medicijn ontwikkeld, maar je krijgt het niet op een betrouwbare manier op grote schaal geproduceerd. Van een tegenslag gesproken. Dat is precies wat Acacia Pharma  nu overkomt.

Het Britse bedrijf, dat sinds vorig jaar op Euronext Brussel noteert, krijgt klappen. De beurswaarde zakt met bijna de helft richting 100 miljoen euro, na een brief van de Food and Drug Administration (FDA) over Bahremsys, een middel om misselijkheid na operaties of chemotherapie te bestrijden. 

We zijn extreem ontgoocheld dat onze leverancier er niet in is geslaagd om aan de opgelegde eisen te voldoen.
Acacia Pharma

De FDA stelt niet de werking of de bijwerkingen van het medicijn in vraag, maar wijst op tekortkomingen bij de fabrikant van amilsulpride, het actieve ingrediënt dat in Barhemsys wordt gebruikt. 'We zijn extreem ontgoocheld dat onze leverancier er niet in is geslaagd aan de opgelegde eisen te voldoen', aldus Acacia Pharma.

Dat betekent dat de FDA nog geen groen licht kan geven voor de lancering in de VS. Volgens het oorspronkelijke plan moest Acacia die 'ja' al in oktober op zak hebben, maar toen doken voor het eerst problemen op bij de leverancier. 'We kunnen dit snel oplossen', klonk het toen. Zo eenvoudig blijkt het dus niet.

Uitstel, geen afstel

Maar uitstel is misschien geen afstel. 'We blijven ervan overtuigd dat ons medicijn goedkeurbaar is', meldt Acacia Pharma. 'We zijn in gesprek met een alternatieve leverancier en gaan zo snel mogelijk met de FDA samenzitten.' 

We denken dat dit voor nog eens 12 maanden vertraging zal zorgen.
Degroof Petercam

Hoe lang het dat zal duren, is nog onduidelijk. Degroof Petercam houdt alleszins rekening met nog eens een jaar vertraging. Acacia Pharma zal dus langer moeten wachten op zijn eerste inkomsten, terwijl het wel al kosten had gemaakt om de commerciële lancering voor te bereiden. Er zal dus meer cash uit het bedrijf wegvloeien dan ingecalculeerd. Het bedrijf haalde vorig jaar nog 40 miljoen euro op met zijn beursgang. Nieuwe aandelen werden daarbij uitgegeven tegen 3,60 euro per aandeel.

Acacia Pharma heeft ook een medicijn in de pijplijn om misselijkheid bij chemotherapie te verminderen. Het farmabedrijf verwacht dat het met Bahremsys jaarlijks zo'n 16 miljoen patiënten in de VS zou kunnen behandelen. Bahremsys is een zogeheten 'repurposing'-medicijn. Het actieve ingrediënt wordt al decennia gebruikt om schizofrenie te bestrijden waardoor de bijwerkingen van zo’n medicijn genoegzaam bekend zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud