Advertentie

Advocaten bestoken voormalige Omega Pharma-werknemers

Marc Coucke eind 2014 bij de aankondiging van de overname van Omega door Perrigo. Het water tussen de Amerikanen en de Vlaamse ondernemer is diep. ©Photo News

Advocatenkantoren proberen ex-werknemers uit te horen over de gang van zaken bij Omega Pharma. Hun doel: munitie inzamelen voor de rechtszaak tegen Coucke en Waterland, maar ook voor die tegen Perrigo in de VS.

Het is al enkele maanden stil op het juridische front rond Omega Pharma en zijn Amerikaanse eigenaar Perrigo. Maar in de coulissen slijpen de partijen en de betrokken advocaten de messen.

Volgens meerdere bronnen worden ex-werknemers van de leverancier van voorschriftvrije geneesmiddelen door advocatenkantoren als Fried Frank en Pomeranz gecontacteerd, zowel in België als in het buitenland.

Getuigenissen

De Amerikaanse advocaten proberen informatie te vergaren of getuigenissen te krijgen van de betrokkenen voor twee rechtszaken: de groepsvordering (class action) tegen de farmareus Perrigo in de Verenigde Staten en de claim van Perrigo tegen Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland, de verkopers van Omega Pharma.

‘Er worden zelfs personen gecontacteerd die net ontslagen werden bij de herstructurering bij Omega België eind vorig jaar’, reageert een bron verontwaardigd.

De juridische strijd rond Omega Pharma en Perrigo lijkt te zijn stilgevallen. Maar in de coulissen slijpen de partijen en hun advocaten de messen.

Waarover gaan de twee rechtszaken? Die tegen Perrigo dateert van vorig jaar. Ontevreden beleggers daagden toen via een groepsvordering de farmareus voor de rechter. Ze vinden dat Perrigo misleidende en foute verklaringen aflegde over zijn financiële toestand om de investeerders te overtuigen een overname door concurrent Mylan tegen te houden.

Perrigo verwierp herhaaldelijk de avances van Mylan. Het vond de prijs niet hoog genoeg, onder andere omdat het bod van Mylan geen rekening hield met ‘de positieve effecten van de overname van Omega Pharma’. Perrigo bleef uiteindelijk onafhankelijk, maar mede door de slechte prestaties van Omega kelderde de beurskoers van de farmareus.

België

Perrigo is ook in België bij een rechtszaak betrokken. Het diende eind vorig jaar bij het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie Cepani een claim van meer dan 250 miljoen euro in tegen Marc Coucke en Waterland. Het bedrijf beweert dat Omega Pharma onder zijn vorige eigenaars opgeslagen producten als omzet boekte en vindt daarom dat het om de tuin is geleid. Het wil dat een onafhankelijk expert de waarde van Omega Pharma op het moment van de verkoop eind 2014 herberekent. Perrigo kocht Omega voor 3,8 miljard euro, waarvan 1,3 miljard euro schulden.

De integratie van Omega Pharma in Perrigo zou intussen nog steeds onrust creëren. Eind vorig jaar zijn veel Omega-managers opgestapt. Sommige vervangers zouden nu ook vertrokken zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud