Advertentie

Antwerps kankerlabo Histogenex breidt uit

De kankerktesten van Histogenex helpen te voorspellen of een kankermedicijn effect zal hebben of niet. ©REUTERS

Histogenex, gespecialiseerd in kankeronderzoek, zet vaart achter zijn internationale expansie. De eerste stap om de groei te ondersteunen is een groter labo in Wilrijk.

Histogenex helpt universiteiten, ziekenhuizen en farmabedrijven met hun kankeronderzoek. Het Antwerpse bedrijf ontwikkelt kankertests zodat niet alleen kan nagegaan welke vorm van kanker een patiënt exact heeft, maar ook welk geneesmiddel het meest geschikt is voor de patiënt. Targeted medicine, of gepersonaliseerde geneeskunde, wordt dit genoemd.

De vraag naar de tests van Histogenex is de jongste tijd enorm gestegen. Er wordt immers steeds meer aan gepersonaliseerde geneeskunde gedaan in de strijd tegen kanker, omdat de kans op genezing en op overleving dan groter is.

We hebben reeds een kantoor in de buurt van Chicago, met een tiental mensen, maar we kijken nog verder. China staat ook op het verlanglijstje.
Dimitri Buytaert
verantwoordelijke Clinical Trial Coordination

Een groter gebouw, met een groter labo, drong zich dan ook op. Het biotechbedrijf investeerde net geen 10 miljoen euro in een nieuwbouw in Wilrijk. Dat wordt vandaag ingehuldigd in aanwezigheid van Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport (N-VA).

Van een afdeling van het Middelheimziekenhuis naar 4.200 m2 aan nieuwe labo's. De 125 werknemers zijn pas verhuisd. Tegen 2020 zouden ze met 200 moeten zijn.

'We hebben dit zelf gefinancierd om onze groei te ondersteunen', stelt Dimitri Buytaert, verantwoordelijke Clinical Trial Coordination van Histogenex. 'Onze activteiten zijn internationaal en we willen op die manier nog meer klanten wereldwijd kunnen aantrekken.'

17 miljoen euro
Histogenex, in 2001 opgestart door vier wetenschappers, haalde vorig jaar een omzet van 17 miljoen euro. Amper twee jaar geleden was dat nog minder dan de helft. Voor dit jaar wordt uitgegaan van 21 à 23 miljoen euro.

Histogenex, in 2001 opgestart door vier wetenschappers, haalde vorig jaar een omzet van 17 miljoen euro. Amper twee jaar geleden was dat nog minder dan de helft. Voor dit jaar wordt uitgegaan van 21 à 23 miljoen euro.

95 procent van de omzet komt van grote biotech- en farmabedrijven, die willen nagaan of hun kankermedicijnen voldoende impact zullen hebben. De testen van Histogenex helpen om dit te voorspellen.

Waterland

De vier stichtende wetenschappers hebben nog steeds 50 procent van het kapitaal in handen. De overige 50 procent is sinds januari vorig jaar bij het investeringsfonds Waterland Private Equity, dat toen al aangaf de internationalisering van Histogenex te willen ondersteunen.

'We hebben reeds een kantoor in de buurt van Chicago, met een tiental mensen, maar we moeten nog verder kijken', benadrukt Buytaert. Op het verlanglijstje staat onder meer een testing facility in China, waar een groot deel van de belangrijke klanten zich bevinden. Een lokale aanwezigheid is vaak een must om grote farmabedrijven over de streep te halen om hun kankerdiagnose uit te besteden aan Histogenex.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud