Argenx en niet Melexis vervangt Ablynx in Bel20

ArgenX trok begin 2017 naar de beurs van New York. Sindsdien volgde nog een geslaagde kapitaalverhoging. ©Christopher Galluzzo / Nasdaq

Dankzij de geëxplodeerde interesse van beleggers schopt Argenx het tot in de Brusselse beursindex.

Nog maar een half jaar geleden was het ondenkbaar om Argenx een geloofwaardige kandidaat voor de Bel20 te noemen. Goede klinische testresultaten en een welgemikte kapitaalverhoging brachten daar in december verandering in.

Die katapulteerden de beurswaarde van het bedrijf met thuisbasis in Gent. Eerder had een beursgang op Wall Street de beleggersinteresse al aangewakkerd. CEO Tim Van Hauwermeiren is bezig met een roadshow bij Amerikaanse beleggers.

Argenx vervangt Ablynx, dat over een paar dagen van de beurs verdwijnt na een geslaagd overnamebod door Franse farmareus Sanofi. Argenx en Ablynx zijn op een boogscheut van elkaar gevestigd en doen beide onderzoek naar geneesmiddelen op basis van antilichamen in bloed van lama's. Ablynx zette de kortste Bel20-carrière ooit in de tabellen. Pas eind maart stootte het Bekaert uit de aandelenkorf, ook al stond het bod van Sanofi toen al in de steigers.

Concurrentie

De plaatsjes in de beursindex zijn schaars en behoorlijk begeerd. Vorige week nog stak de CEO van Mithra niet weg dat hij ooit een nominatie in de wacht wil slepen. Nadat Bekaert uit de index verdween toonde dat bedrijf zich behoorlijk ontevreden.

Melexis haalde de selectie voor de zoveelste keer niet. Gemeten volgens de totale beurswaarde is computerchipfabrikant uit Ieper nochtans al jaren een van de 20 grootste Belgen. Maar de beursuitbater Euronext kijkt naar de vrij verhandelbare beurswaarde. Omdat Melexis nog voor de helft in handen van de oprichters is, halveert dat het cijfer waarop het Bel20-comité zich baseert. Argenx heeft die handicap niet.

Melexis had al een paar keer pech. Euronext Brussel plaatste de Belgische naam een trapje lager dan buitenlandse aandelen als ING, Engie of Delta Lloyd. Vorig jaar vroeg de fabrikant van roestvrij staal Aperam een extra beursnotering in Brussel aan, enkele dagen voor de beslissing over de Bel20 viel. Omdat aandelen die gelinkt zijn aan de grondstoffensector enorm snel verhandeld worden, moest Melexis toen op de reservebank blijven zitten. Daar raakt het voorlopig niet weg.

Beleggers

Euronext Brussel hanteert een paar criteria om te bepalen of een bedrijf Belgisch genoeg is voor de Bel20. Nog belangrijker is hoe vlot het aandeel wordt verhandeld. Het Bel20-comité wil de meest liquide aandelen naar voor schuiven. Zo doet de index dienst als uithangbord voor de hele beurs, ook naar het buitenland toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud