Advertentie
Advertentie

Argenx is 1 miljard euro waard

©Christopher Galluzzo / Nasdaq

Beleggers zijn door het dolle heen. Het Gentse biotechbedrijf Argenx heeft een grote doorbraak geboekt met een medicijn om een zeldzame spierziekte te behandelen.

De doorbraak van Argenx  biedt hoop voor tienduizenden patiënten die af te rekenen hebben met myasthenia gravis (‘ernstige spierzwakte’). Dat is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem in plaats van indringers de eigen lichaamscellen aanvalt waardoor de signaaloverdracht tussen zenuwen en spieren verstoord geraakt.

De spierverzwakking kan zich – afhankelijk van patiënt tot patiënt – manifesteren in het ganse lichaam. De symptomen variëren van vermoeide ledematen tot slikstoornissen, gezichtsverlies en ademhalings- en spraakproblemen. De ziekte verhindert dat patiënten kunnen werken of een normaal sociaal leven kunnen leiden. In de VS zijn er naar schatting 60.000 patiënten. 

Argenx testte zijn medicijn – nu nog met de codenaam ARGX-113 – in een fase 2-studie op 24 patiënten. Drie kwart van hen bleek positief te reageren op de behandeling. Er was ook een duidelijk onderscheid met de patiënten die een placebo toegediend hadden gekregen. ‘Voor alle duidelijkheid, die patiënten zijn niet genezen maar de ziekte is onder controle en ze kunnen opnieuw een min of meer normaal leven leiden’, aldus Tim Van Hauwermeiren, CEO van Argenx. 

Eerste proof of concept

Het is de eerste keer dat de technologie van Argenx zich heeft bewezen in een fase 2-studie. In medische kringen heet dat een ‘proof of concept’. Het biotechbedrijf hoopt het geneesmiddel in 2021 of 2022 naar de markt te brengen.

Dat beleggers het nieuws enthousiast onthaalden, is een understatement. Het aandeel schiet zelfs meer dan 30 procent omhoog. Het bedrijf is nu al meer dan 900 miljoen euro waard, bijna drie keer meer dan begin dit jaar. 

De resultaten van deze studie werden bij beleggers met meer dan gewone belangstelling gevolgd. Enerzijds door het marktpotentieel dat op enkele honderden miljoenen wordt geschat, en anderzijds omdat het medicijn ook voor twee andere auto-immuunziektes mogelijkheden biedt: een ziekte die blaren op huid en slijmvlies veroorzaakt, en een ziekte waarbij bloedplaatjes worden afgebroken. De eerste resultaten daarvan zijn voorzien voor midden volgend jaar. ‘Ik neem het woord blockbusterpotentieel niet graag in de mond, maar als je de drie samentelt kunnen we er wel komen’, zegt de CEO.

Argenx heeft sinds de opstart 8 jaar geleden een opmerkelijk parcours gereden. Het bedrijf werd opgestart in volle financiële crisis. ‘De hele biotechindustrie kende toen een nucleaire winter’, zei Van Hauwermeiren ooit. ‘Enkel in Nederland vonden we investeerders die hun nek wilden uitsteken.’ Zo moeilijk de opstart was, zo vlot loopt het sindsdien. Met eerst de beursgang op Euronext Brussel en eerder dit jaar de stap naar Nasdaq waar het met de vingers in de neus meer dan 100 miljoen euro ophaalde.  

Ablynx-oudgedienden

Argenx werd opgericht door enkele Ablynx-oudgedienden. Net als Ablynx vond ook Argenx de inspiratie bij kameelachtigen zoals lama’s en het probeert de specifieke kenmerken van hun antilichamen  in menselijke antistoffen in te brengen. Die technologie is, zo blijkt, toepasbaar in verschillende ziektedomeinen, met als eerste focus auto-immuunziektes en kanker.

Vorig jaar imponeerde het bedrijf nog met een lucratieve ‘kankerdeal’ met de Amerikaanse farmareus AbbVie. Die legde meteen 40 miljoen euro op tafel om samen te werken aan immunotherapie om een reeks kankers te bestrijden.

Ook het eigen kankeronderzoek vordert met rasse schreden. Een behandeling (ARGX-110) tegen acute myeloïde leukemie – een bloedkanker met een gemiddelde overlevingstijd van 5 maanden - heeft zijn eerste successen gehaald. Argenx behandelde zes patiënten, die allen op een of andere manier beterschap vertoonden. Bij drie was het ziektebeeld in het bloed zelfs helemaal verdwenen. ‘Interessante en hoopgevende resultaten’, zegt de CEO. ‘Maar we gaan niet te hard van stapel lopen want het is nog vroeg dag.’ 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud