Bayer zet 10 procent van personeel op straat

De overname van Monsanto door Bayer lag dit jaar zwaar onder vuur. ©AFP

De geneesmiddelenreus grijpt in nu de beurskoers na de heisa over de onkruidverdelger Roundup fors onder druk staat.

'De productiviteit en winstgevendheid opkrikken.' Met die slagzin schudt de Duitse geneesmiddelenreus Bayer zijn organisatie donderdagmiddag flink op. De ingreep komt er nu de koers van het Bayer-aandeel sinds begin dit jaar al 37 procent lager ging.

Bayer lijdt onder de heisa over de onkruidverdelger Roundup, die het overgenomen Monsanto produceert. In augustus legde een Amerikaanse rechter Monsanto een miljoenenboete op na een klacht van een Amerikaanse tuinman die kanker kreeg door het gebruik van Roundup. En daar blijft het mogelijk niet bij. Er hangen het bedrijf nog een heleboel andere Roundup-claims boven het hoofd. 

Bayer wil een aantal activiteiten stopzetten, waaronder de tak voor dierenzorg. Ook twee merken in de consumententak - Copperstone (zonnecrème) en Dr. Scholl's (voetbehandeling) - gaan de deur uit. Het budget dat Bayer uitspaart door de exit uit de dierenzorg investeert het in zijn kernactiviteiten: geneesmiddelen, zelfzorgproducten en gewasbescherming. 

Kosten

Bayer herschikt niet alleen zijn portfolio, maar hakt ook in de kosten. Vooral 'ondersteunende diensten' worden getroffen. Er verdwijnen wereldwijd 12.000 jobs, ongeveer 10 procent van het personeel (118.200 jobs). De kostenbesparingen, samen met de synergievoordelen die het bedrijf uit de overname van Roundup-producent Monsanto puurt, moeten tegen 2022 2,6 miljard euro opbrengen. 

Bayer maakt zich sterk dat nu ingrijpen het bedrijf ook klaarstoomt voor de toekomst. Tegen 2022 wil het 35 miljard euro investeren. Twee derde gaat naar onderzoek en ontwikkeling (R&D). 

Lucht

Beleggers stuurden het aandeel aanvankelijk 4 procent hoger. Ze verlekkeren zich in de verbetering van de winst per aandeel: van 5,7 à 5,9 euro nu naar 6,8 euro volgend jaar. Maar de hausse was van korte duur. En passant maakte Bayer ook bekend 3,3 miljard euro aan 'lucht' (afwaarderingen en afschrijvingen) weg te schrijven uit de balans. Het gaat vooral om merken uit de consumententak die Bayer in 2014 overnam van het Amerikaanse Merck en het Chinese Dihon. 

Het is afwachten of ook ons land getroffen wordt door het jobverlies. Daarover komt pas de komende maanden duidelijkheid, geeft Joris Poppe, de woordvoerder van Bayer in België, aan. Bayer heeft in Antwerpen een fabriek voor gewasbescherming met 700 werknemers. Die valt onder de landbouwtak, waarin wereldwijd 4.100 jobs verdwijnen. Ook is er een hoofdkantoor in Diegem (360 werknemers) en twee kleinere lobbykantoren in Brussel. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud