Belgische 'bloedfabriek' levert Covid-19-antistoffen voor wereldwijde alliantie

De site van Takeda in Lessen. ©Kristof Vadino

Lessen, een dorp in Henegouwen, speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van een antilichamentherapie op basis van bloedplasma van genezen coronapatiënten.

Een wereldwijde alliantie is een grootschalige fase 3-studie gestart om zijn Covid-19-medicijn te testen. De Japanse farmareus Takeda is een van de trekkers, terwijl de Bill & Melinda Gates Foundation als adviseur optreedt.

Het medicijn betreft hyperimmuun immunoglobuline (H-Ig). Dat wordt verkregen door het bloedplasma van genezen coronapatiënten te mixen, er alle antistoffen uit te halen, die te concentreren en te zuiveren om ze vervolgens te injecteren bij patiënten.

Bij zwaar zieke patiënten reageert het natuurlijke afweersysteem onvoldoende. Wij gaan het een boost geven.
Pierre Dorignaux
Directeur Takeda in Lessen

‘We mikken op zwaar zieke patiënten die op intensieve zorg liggen. Bij die patiënten reageert het natuurlijke afweersysteem onvoldoende. Wij gaan het een boost geven’, zegt Pierre Dorignaux, de directeur van de Takeda-site in Lessen.

Die site krijgt in de alliantie de taak het medicijn te produceren, af te vullen en te verpakken. Al zo’n 7.000 liter bloedplasma, voornamelijk van Amerikanen, is verwerkt. Dat dient deels om de 500 patiënten - verspreid over meer dan 15 landen - in de klinische studie te behandelen. De studie loopt enkele maanden. En het bedrijf houdt zich klaar om de productie op te drijven als ze succesvol afloopt en de commerciële lancering in zicht komt.

Het gebruik van bloedplasma van genezen coronapatiënten is in de VS door de FDA al goedgekeurd voor noodsituaties. In Europa en België lopen studies om het nut ervan te evalueren. Wat Takeda doet, is gelijkaardig maar gaat een stap verder door gebruik te maken van een gezuiverde en geconcentreerde mix van antistoffen.

9 miljoen liter

De site in Lessen is sinds de overname van farmabedrijf Shire in handen van het Japanse Takeda. Er werken 1.200 mensen. ‘Het gaat enorm snel’, klinkt het. ‘In drie jaar hebben we 250 mensen aangeworven.’  Het bedrijf verwerkt er jaarlijks 9 miljoen liter bloedplasma tot immunoglobuline voor allerlei zeldzame, genetische immuniteitsstoornissen.  Die producten worden geëxporteerd naar 80 landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud