Biocartis-CEO: 'In Spanje en Italië is het moeilijk'

Herman Verrelst, de CEO van Biocartis. ©Wim Kempenaers

De Covid-19-pandemie veroorzaakt deining onder de ziekenhuisklanten van het Mechelse diagnosticabedrijf Biocartis. Maar ze biedt ook een opportuniteit dankzij een nieuwe test, die ontwikkeld is met een Amerikaanse sectorgenoot.

Het Mechelse diagnosticabedrijf Biocartis zegt donderdag niet zeker te zijn of het zijn in maart aangekondigde jaardoelen zal halen, wegens de impact van de Covid-19-pandemie. 

Pro memorie: begin maart ging Biocartis nog uit van een jaarvolume van 300 à 350 nieuwe zaklabo's Idylla (voor snelle, moleculaire kankerdiagnoses, red.) en een verkoopstoename van de bijbehorende cartridges (plastic cassettes waarin het bloed of het weefsel wordt verzameld, red.) met 30 procent. En mikte het op een kaspositie van 110 miljoen euro tegen het jaareinde.

'Destijds gingen we uit van een normalisatie van de business rond april, maar door de wereldwijde versnelling van het coronavirus is dat nu onzeker', zegt CEO Herman Verrelst. Verrelst ziet hoe de Covid-19-pandemie tot disruptie leidt bij zijn klanten, de Europese ziekenhuizen.

'We zien een gemengd beeld. In de Scandinavische ziekenhuizen bestelt men soms net meer zaklabo's, omdat die volautomatisch werken, waardoor meer labohanden vrijkomen voor Covid-19.'

'Maar in Italië en Spanje, die beide zwaar getroffen zijn, is het dan weer moeilijk. In Italië raakten we zelfs twee weken lang niet meer binnen in de ziekenhuizen, toen die in lockdown gingen.'

Nieuwe test

Tegelijkertijd komen Verrelst en Biocartis met goed nieuws. Het vergroot zijn al lopende samenwerking met Immunexpress, een sectorgenoot uit Seattle. Beide bedrijven zullen samen een test vermarkten die bloedvergiftiging (sepsis) kan vaststellen, via Idylla. Volgens Biocartis, dat zich baseert op recente data, is sepsis de meest voorkomende complicatie bij Covid-19. 

'Het doel van de test, die in ongeveer één uur uitsluitsel kan geven en naar de reactie van het immuunsysteem kijkt, is een snelle triage op afdelingen intensieve zorgen, die nu steeds meer onder druk komen te staan', preciseert Verrelst.

'We zien een grote nood en tegelijkertijd een opportuniteit om als bedrijf in deze tijden veerkrachtig te blijven. Hoewel onze focus op oncologie blijft liggen, zien we grote, onvervulde behoeftes in het domein van de infectieziekten die we kunnen helpen aan te pakken.'

Via de uitgebreidere samenwerking met het Amerikaanse Immunexpress hoopt Biocartis, dat de sepsistest in Europa zal commercialiseren bij een partnernetwerk van ziekenhuizen, de impact van de Covid-19-pandemie op zijn activiteiten te minimaliseren.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud