Advertentie

Biocartis haalt met vingers in de neus 55 miljoen op

Een testkit voor het minilabo Idylla van diagnosticabedrijf Biocartis. ©REUTERS

De diagnostica-expert Biocartis heeft met gemak 55 miljoen euro opgehaald, 10 miljoen meer dan gepland. Het geld gaat naar de verdere ontwikkeling van het minilabo Idylla, vooral in de Verenigde Staten.

Biocartis , dat minilabo’s en tests voor een snelle diagnose ontwikkelt, haalde de 55 miljoen euro in enkele uren op. Dat gebeurde via een versnelde procedure, waarbij de begeleidende banken op ‘speed dial’ hun contacten naar hun interesse voor de kapitaalronde polsen. Die banken zijn Berenberg, KBC en Kempen.

De operatie was voorbehouden voor grote beleggers. Met zo’n private plaatsing kunnen bedrijven sneller schakelen. Een uitgifte voor kleine beleggers vergt een prospectus en een intekenperiode. Die procedure duurt al snel een paar maanden in plaats van een paar uur. De keerzijde is dat kleine beleggers door de extra aandelen hun belang zien verwateren.

Biocartis haalde het beoogde bedrag heel vlot op. Meer nog, in de loop van de namiddag werd dat bedrag, door de grote vraag, met ruim een vijfde opgetrokken naar 55 miljoen euro. Uiteindelijk kon Biocartis precies 5 miljoen aandelen aan de man brengen tegen 11,10 euro per stuk. Die prijs is een korting van precies 1 euro of 8 procent op de recentste beurskoers: 12,10 euro. Het aantal uitstaande aandelen stijgt met bijna een tiende naar 56,36 miljoen stuks.

Biocartis gebruikt het opgehaalde geld voor de ontwikkeling van het minilabo Idylla, een hogere productiecapaciteit voor de testkits en de verkoop en marketing ervan. De uitbouw van de commerciële organisatie op de belangrijke Amerikaanse markt is daarbij cruciaal.

De timing van de kapitaalronde is niet toevallig. Sinds begin dit jaar steeg de beurskoers 18 procent. Die positieve trend werd ingezet na de publicatie van sterke resultaten, waaruit vooral bleek dat het bedrijf in 2018 meer labo’s dan verwacht aan de man wist te brengen. Biocartis installeerde 326 Idylla-zaklabo’s, een pak meer dan de beoogde 300 stuks. Daardoor heeft het nu wereldwijd 970 zaklabo’s geïnstalleerd.

Dat cijfer is belangrijk: Biocartis moet met Idylla zo snel mogelijk een zo groot mogelijk ecoysteem uitbouwen. Hoe meer hardware Biocartis aan ziekenhuizen weet te slijten, hoe meer recurrente inkomsten het diagnosebedrijf kan halen uit de verkoop van patronen om tests uit te voeren.

Biocartis kondigde recentelijk ook aan dat het samen met Genomic Health, de wereldleider in genetische diagnosetests, een test voor borstkanker op de Europese markt zal brengen. Die zal de technologie van Biocartis gebruiken. Bovendien nam het Mechelse bedrijf begin dit jaar een nieuwe fabriek van 460 m² in gebruik in Mechelen. Die kan 1 miljoen testkits per jaar produceren, wat neerkomt op één testkit elke twaalf seconden. Het productievolume van Biocartis lag tot nog toe op 200.000 à 250.000 stuks.

Aedifica

Biocartis is het eerste bedrijf op Euronext Brussel dat dit jaar naar de beleggers trekt. Naar alle verwachting volgt Aedifica binnen afzienbare tijd.

De vastgoedgroep plant een kapitaalverhoging na haar grootste overname ooit in het Verenigd Koninkrijk. Aedifica legde in december 450 miljoen pond (498 miljoen euro) op tafel voor een portefeuille van 93 Britse rusthuizen van het investeringsfonds Lone Star. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud