Biotechbedrijf Insys stevent af op faillissement na omkopen van artsen

John Kapoor, de CEO van Insys Therapeutics, riskeert een gevangenisstraf van 20 jaar. ©REUTERS

Insys Therapeutics staat op de rand van het bankroet door een miljoenenclaim. Het Amerikaanse biotechbedrijf heeft jarenlang artsen omgekocht om Subsys, een zware pijnstiller, voor te schrijven en wordt daarvoor vervolgd. Het aandeel verliest meer dan 70 procent.

Insys Therapeutics biechtte vrijdag op dat het zwaar in de problemen zit. Er hangen rechtszaken boven het hoofd van het Amerikaanse biotechbedrijf, met eisen voor miljoenen aan schadevergoedingen, maar het bedrijf heeft onvoldoende in kas om die te betalen. Het stevent dan ook af op een faillissement. Het aandeel verloor maandag al meer dan 70 procent op de beurs.

Insys Therapeutics drong jarenlang zijn spray Subsys op aan Amerikaanse artsen. Subsys is een zware pijnstiller op basis van fentanyl. Die geneesmiddelen op basis van morfine, bekend als opioïden of opiaten, zijn verslavend voor wie ze lang gebruikt.

Fraude

Het biotechbedrijf wordt ervan beschuldigd artsen te hebben omgekocht om Subsys voor te schrijven. Het Amerikaanse ministerie van Justitie vervolgt het bedrijf voor illegale marketingpraktijken en ook de top van het bedrijf werd aangeklaagd voor fraude.

Het bedrijf trof vorige zomer een minnelijke schikking waarbij het akkoord ging om 150 miljoen dollar aan schadevergoedingen te betalen. Maar Insys gaf vrijdag te kennen dat het maar 87,6 miljoen euro aan cash middelen heeft. 'We stellen ons vragen bij de mogelijkheid voor het bedrijf om verder te gaan', laat het bedrijf weten in een persbericht.

De rechtszaak tegen het management van het bedrijf is nog niet afgelopen. Er hangt stichter John Kapoor, een 78-jarige miljardair, een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd.

Prince

1 op 10
Opioïden
Cijfers van het Riziv geven aan dat 1,12 miljoen Belgen vorig jaar opioïden kochten, of een op de tien.

Opioïden zijn de jongste jaren in opspraak gekomen omdat ze te vaak worden voorgeschreven. Zeker in de Verenigde Staten is er spraken van een epidemie van opioïden. Zo zou popster Prince overleden zijn aan een overdosis fentanyl, het populairste opioïde. Fentanyl werd in de jaren 60 ontwikkeld door de Vlaamse dokter Paul Janssen, die Janssen Pharmaceutica stichtte. 

Ook in ons land slikken steeds meer mensen de zware pijnstillers. Cijfers van het Riziv geven aan dat 1,12 miljoen Belgen vorig jaar opioïden kochten. In 2008 waren dat nog 716.500 mensen. 

Opioïden zouden alleen mogen worden voorgeschreven bij ernstige pijn, zoals na een chirurgische ingreep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect