Chinezen jagen beurskoers Curetis fors omhoog

Het management van Curetis ©Curetis

De specialist in diagnosetechnieken maakte deze week al een sprong van zo'n 80 procent op de beurs.

Woensdagochtend spurt het aandeel meer dan 30 procent hoger, nadat Curetis in een persbericht heeft laten weten dat het zijn strategische alliantie met de Chinese specialist in gentechnologie MGI concreet gestalte zal geven. 

Met die opmerkelijke koerssprong lijkt Curetis , een Duits bedrijf dat behalve in Amsterdam ook op Euronext Brussel noteert, het rampjaar 2017 te hebben doorgespoeld.

Net als zijn Belgische concurrent Biocartis  ontwikkelt en verkoopt Curetis compacte toestellen - minilabs - om ziektes zoals longontstekingen op te sporen. Maar Curetis moest zijn verwachtingen temperen omdat de verkoop van die toestellen stokt in Europa, terwijl de groep langer dan verhoopt moet wachten op de nodige erkenningen om verder aan de slag te gaan in de VS. Die tegenvallers joegen het aandeel Curetis over heel 2017 dik 39 procent omlaag.

Chinese markt lonkt

Curetis gaat nu met de Chinezen werken aan tests om infectieziekten op te sporen. De twee slaan ook de handen in elkaar voor onderzoek en ontwikkeling. De Chinezen zullen de Curetis-technologie integreren in hun tests.

MGI zal Curetis vergoeden voor het gebruik van die technologie en zal ook royalty's betalen op de verkoop van producten. Bovendien gaan beide partijen onderzoeken hoe ze de gezamenlijke test sneller op de markt kunnen brengen in zowel China als Europa. 

Amerikaanse deal nabij

De Chinese deal is deze week de tweede opsteker voor beleggers in Curetis. Maandag was het aandeel al met meer dan 30 procent opgeveerd nadat het bedrijf had aangegeven dicht bij een doorbraak te staan in de Verenigde Staten. Topman Olivier Schacht zei binnenkort een besluit te verwachten van de Amerikaanse gezondheidsdienst FDA over Curetis' aanvraag om zijn minilabo Unyvero en zijn LRT-test (lagere luchtwegen) op de markt te brengen in de VS. 

In het laatste kwartaal van 2017 bereikte Curetis een overeenstemming met de FDA over een reeks voorwaarden waaraan het bedrijf moet voldoen om die producten te kunnen verkopen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content