Confo Therapeutics heeft eerste farmadeal vast

Lundbeck financiert het onderzoek van Confo Therapeutics, in de hoop een medicijn tegen een hersenziekte te vinden. ©REUTERS

Amper twee jaar na de start heeft Confo Therapeutics een deal met een farmabedrijf. Het 'nieuwe Ablynx' ontvangt 5 miljoen euro voor twee moleculen tegen hersenziekten.

'Dit is zeer belangrijk voor Confo Therapeutics', zegt CEO Cedric Ververken. 'Dat Lundbeck een optie neemt en bereid is hier 5 miljoen euro voor te betalen, is een validatie van ons onderzoek en van ons team.'

Ook financieel is de deal een meevaller. Confo Therapeutics haalde vorig jaar 6,7 miljoen euro op. Daar kwamen onlangs twee grants (financiële beurzen) bij, goed voor nog eens 2,6 miljoen euro. 'We zitten nu goed, al sluit ik niet uit dat we volgend jaar kapitaal zullen ophalen. Maar dankzij de 5 miljoen euro van Lundbeck is het even niet zo dringend meer', stelt Ververken.

5 miljoen
Lundbeck investeert 5 miljoen euro in twee molecules van Confo Therapeutics. Blijkt het onderzoek beloftevol, dan kan dit een exclusief licentie-contract worden, goed voor nog eens miljoenen euro's.

Het Deense farmabedrijf neemt een optie op twee molecules van Confo Therapeutics, of twee onderzoekspistes die later mogelijk geneesmiddelen zullen opleveren. Die targets zitten vandaag nog maar in een pre-klinische fase. Zeer pril afstastend onderzoek dus.

Het biotechbedrijf focust op GPCR's, of G-proteïnegekoppelde receptoren. Die kunnen het best worden omschreven als schakelaars die signalen sturen door de membraan van een cel. Op die schakelaars kunnen zich moleculen vestigen, die een ziekte kunnen doorlaten of net blokkeren.

Hersenziekten

Ververken: 'Hier, voor deze twee moleculen, gaat het heel specifiek om signalen die dankzij onze technologie worden versterkt. 'Deze 'dimmers' zijn geschikt om hersenziekten aan te pakken omdat de communicatie tussen de hersenen wordt beïnvloed. Lundbeck hoopt met de twee targets later eventueel een behandeling te vinden tegen schizofrenie, depressie of de ziektes van Alzheimer en Parkinson.

Wil dat zeggen dat Confo Therapeutics voortaan mikt op neurologische en psychiatrische ziekten? 'Toch niet', duidt Ververken. 'We buigen ons momenteel over twee weesziekten.'

Confo Therapeutics is een spin-off van de VUB en het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie). Stichter is Jan Steyaert, de wetenschapper die ook aan de wieg stond van Ablynx. Hij zei 'een nieuw Ablynx' te willen creëren. Ververken komt trouwens van het Gentse biotechbedrijf. Hij was er tien jaar aan de slag. Confo Therapeutics haalde ook Christel Menet aan boord als Chief Scientific Officer (CSO). Zij stond tot voor kort aan het hoofd van het labo van Galapagos.

Ablynx en Galapagos

'Ons verleden en de track record van Ablynx en Galapagos, heeft natuurlijk een rol gespeeld in de beslissing van Lundbeck om een optie te nemen op twee molecules. We hebben hierdoor een grote credibiliteit', zegt Ververken nog.

Lundbeck tekende voor twee jaar. Evolueert het onderzoek met de twee molecules positief, dan kan het farmabedrijf een exclusieve licentie er op nemen. Voor Confo Therapeutics betekent dit dan meer miljoenen.

Er werkt een 12-tal mensen bij Confo Therapeutics. Het bedrijf werft nog continu aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content