Corona vertraagt testen van Galapagos

©Felix Kalkman

Galapagos werft door corona tijdelijk geen nieuwe testpatiënten voor zijn topmedicijnen aan. Maar het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf zit op koers voor de rest van 2020.

De impact van het coronavirus laat zich ook bij Galapagos voelen. Dat blijkt uit de kwartaalresultaten van het biotechbedrijf.

Enkele klinische testen met het goudhaantje filgotinib lopen vertraging op omdat het bedrijf de werving van nieuwe patiënten in de fase 2 en 3 van het onderzoek tijdelijk heeft stopgezet. Galapagos benadrukt evenwel dat de uitrol van de commerciële organisatie voor de mogelijke lancering van filgotinib als reumamiddel op wieltjes loopt. 

Galapagos merkt ook een vertraging in de aanwerving van patiënten voor de cruciale Isabela-studie, waarin het bedrijf een medicijn tegen de longziekte IPF test. 

Door de vertragingen zal Galapagos dit jaar minder cash verbranden dan verwacht. Het bedrijf rekent de cashburn voor 2020 op 400 à 430 miljoen euro, terwijl dat eerder tussen 420 en 450 miljoen euro lag.

Buffer

Galapagos boekte in het eerste kwartaal een omzet van 106,9 miljoen euro, meer dan dubbel zoveel als een jaar eerder. Het bedrijf noteerde een operationeel verlies van 44,6 miljoen euro. Het nettoverlies lag met 50,6 miljoen euro nipt hoger dan in het eerste kwartaal van 2019.

CEO Onno van de Stolpe beklemtoont dat de financiële buffers van Galapagos zeer stevig zijn. Het bedrijf heeft 5,7 miljard euro cash op zak dankzij de enorme geldinjectie van partner Gilead vorig jaar. 'We bevinden ons in een zeer sterke positie, zowel financieel als operationeel, en blijven op schema om te berichten over een reeks klinische testen in de rest van 2020', stelt de CEO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud