Coucke timmert aan nieuw Omega Pharma

Marc Coucke. ©Thomas De Boever

Marc Coucke broedt - 30 jaar na de oprichting van het ondertussen verkochte Omega Pharma - op de oprichting van een nieuwe speler in voortschriftvrije geneesmiddelen. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

De plannen zitten nog in een pril stadium, maar de basis is wel al gelegd.

Die basis zijn de vennootschappen Pharco Innovations en Etixx Sports. Coucke kocht anderhalf jaar geleden de hele productportefeuille van Pharco - met onder meer merken als Tab Digest, Kids Flora, ZafranPure, StressPure en Flexipure portefeuille - en richtte daarrond Pharco Innovations op. Hij bezit 80 procent van het bedrijf. CEO Mario Debel - een ex-topmanager van Omega Pharma - bezit de rest.

Als men daar het Coucke-bedrijf Etixx, Primerose Pharma - in handen van Etixx - en Pharco-CEO Mario Debel aan toevoegt, komt men aan een speler met een omzet van 15 miljoen euro, waarvan het grootste deel (meer dan 10 miljoen) van Pharco Innovations. Pittig detail: een deel van de omzet van Pharco komt van een distributiecontract met Omega Pharma (Perrigo) waaraan Pharco Innovations nog een paar jaar gebonden is.

Talrijke ex-managers van Omega Pharma zijn actief bij Pharco Innovations. En sinds begin mei mag Coucke mensen wegplukken bij zijn ex-werkgever.

In totaal werkt een tiental ex-werknemers van Omega Pharma voor het bedrijf rond CEO Mario Debel en financieel directeur Anja Imschoot, waaronder Freya Loncin (ex-juridisch directeur Omega Pharma) en Stanny De Vleeschauwer (voormalig hoofd leveringen bij Omega Pharma).

Interessant weetje: sinds begin mei heeft Coucke de handen vrij om mensen weg te plukken bij Omega Pharma-Perrigo . Voorlopig is hij in de branche van de voorschriftvrije geneesmiddelen (OTC of over the counter) enkel actief als investeerder. Zijn niet-concurrentiebeding om als manager actief te zijn, zou nog lopen tot midden volgend jaar.

Vuurkracht

Coucke heeft niet enkel al enkele bouwstenen, maar ook een vuurkracht die hij 30 jaar geleden niet had.

Zoals bekend kreeg de ondernemer bij de verkoop van Omega Pharma aan Perrigo 5,4 miljoen aandelen van de Amerikaanse groep en daarbovenop 600 miljoen euro in cash. De merken van Pharco kocht hij eind 2015, een half jaar na de verkoop van Omega. Etixx volgde eind vorig jaar. Daar zal het niet bij stoppen, zeggen meerdere bronnen. Lees: het bedrijf wil groeien via overnames.

Klik hier indien deze grafiek niet zichtbaar is.

Coucke investeert sinds de verkoop van Omega Pharma en zijn gedwongen vertrek bij de farmagroep via het vehikel Alychlo. Een deel van zijn investeringen draait rond biotech en farma. Behalve Pharco Innovations en Etixx heeft hij ook participaties in Fagron, MDxHealth, Ecuphar, Mithra Pharma, de fondsen Sophia Genetics en Droia en MiDiagnostics. Hij heeft ook nog zijn aandelen Perrigo in handen.

Maar de ondernemer is ook buiten de sector actief via participaties in Uest, Lotus Bakeries, Ter Beke, Option, Smartphoto, Pairi Daiza, KV Oostende, de vastgoedgroep Versluys en zelfs in de specialist in indoorskipistes SnowWorld. Om maar van zijn omvangrijke toeristische investeringen in de streek rond Durbuy te zwijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect