Coucke verlost van alle beleggersclaims

De Amerikaanse beleggersprocedures tegen Marc Coucke mogen dan uitgedoofd zijn, in eigen land vecht hij nog tegen Perrigo over de verkoop van Omega Pharma. ©Jonas Lampens

Marc Coucke wordt niet langer vervolgd in de vele rechtszaken van misnoegde beleggers tegen Perrigo en zijn ex-toplui. In de Belgische procedure tegen Perrigo gaat hij in de tegenaanval.

De voorbije jaren zwol het aantal rechtszaken van institutionele beleggers tegen de Amerikaanse farmareus Perrigo en zijn voormalige toplui voortdurend aan. Zij viseren onder meer ex-CEO Joseph Papa, voormalig financieel directeur Judy Brown en ex-topmanager Marc Coucke. Die kwam na de overname van Omega Pharma door Perrigo zowel in de raad van bestuur als in het topmanagement van de Amerikaanse groep.

De rechtszaken van die misnoegde beleggers - waaronder de vermogensbeheerder Carmignac en het invloedrijke pensioenfonds van miljoenen Amerikaanse onderwijzers - hebben meestal betrekking op de periode 2015-2017. Ze zijn van oordeel dat Perrigo en zijn voormalige toplui misleidende informatie naar buiten brachten over de waardering en de financiële vooruitzichten van Omega Pharma, maar ook over mogelijke prijsafspraken over generische geneesmiddelen.

'Motion to dismiss'

Coucke was betrokken in een half dozijn van die rechtszaken. Was, want uit juridische documenten blijkt dat de rechter die zich over de meeste van die zaken moet buigen, via een tussentijdse uitspraak instemde met zijn vraag om niet langer vervolgd te worden (motion to dismiss, in het vakjargon). Dat geldt voor alle Amerikaanse beleggersrechtszaken waarin hij betrokken was.

Perrigo, Joseph Papa en Judy Brown blijven wel vervolgd. Meer nog, ze kregen de voorbije zes maanden vijf nieuwe rechtszaken van ontevreden beleggers aan hun broek. Coucke wordt in die nieuwe rechtszaken niet geviseerd.

De Amerikaanse beleggersprocedures tegen hem mogen dan uitgedoofd zijn, in eigen land vechten Coucke en Perrigo nog steeds een robbertje uit voor het Belgische Centrum voor Arbitrage en Mediatie (Cepani) over de verkoop van Omega Pharma.

1,9 miljard
Claim
Eind 2016 diende Perrigo bij dat arbitragehof een claim van 1,9 miljard euro in tegen Coucke en het investeringsfonds Waterland, de coaandeelhouder van Omega Pharma. Volgens Perrigo hebben ze de bij de verkoop van de Vlaamse farmagroep de financiën op een frauduleuze manier mooier voorgesteld dan ze waren.

Eind 2016 diende Perrigo bij dat arbitragehof een claim van 1,9 miljard euro in tegen Coucke en het investeringsfonds Waterland, de coaandeelhouder van Omega Pharma. Volgens Perrigo hebben ze de bij de verkoop van de Vlaamse farmagroep de financiën op een frauduleuze manier mooier voorgesteld dan ze waren.

Coucke diende begin 2017 een tegenclaim in. Hij vindt dat Perrigo bij de overname van Omega niet te goeder trouw heeft gehandeld. Onlangs kwam daar een tweede tegenclaim bij. Die kadert in de belastingclaim van de Ierse fiscus tegen Perrigo. De Ierse belastingdiensten vorderen 1,64 miljard euro terug van de Amerikaanse farmareus, boetes niet inbegrepen.

Coucke lijkt met de nieuwe zet de Brusselse arbitragerechtbank te willen overtuigen dat de Perrigo-aandelen die hij bij de overname van Omega kreeg, eigenlijk minder waard waren dan wat Perrigo beweerde. Coucke kreeg voor zijn belang in Omega Pharma 600 miljoen euro in cash plus 5,4 miljoen Perrigo-aandelen. Die bezit hij grotendeels nog altijd.

Coucke was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect